Bakan Özlü'den Tüpraş açıklaması

Düzenleyen:
Bakan Özlü'den Tüpraş açıklaması

GÜNDEM Haberleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dünkü nafta tankında meydana gelen patlama nedeniyle 4 işçinin hayatını kaybettiği İzmir’in Aliağa ilçesindeki Tüpraş İzmir Rafinerisinde açıklama yaptı. Bakan Özlü, “Bu, yakında hizmete alınması planlanan, 1,5 yıldır kullanılmayan tankın tamiri sırasında meydana gelen bir olay. Teknik inceleme raporunun sonuçlarını görmeden kesin bir şey söylemek doğru değil” dedi.

İzmir’in Aliağa ilçesindeki Tüpraş İzmir Rafinerisinde nafta tankında meydana gelen patlama nedeniyle 4 işçi yaşamını yitirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Tüpraş’a gelerek basına kapalı olarak yöneticilerle görüşme yaptı. Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Özlü, “Bu, yakında hizmete alınması planlanan, 1,5 yıldır kullanılmayan bir tankın tamiri sırasında meydana gelen bir olay. Bir gaz sıkışması olabileceği düşünülüyor, bir de iş talimatlarına uygun bir şekilde tamir işlemleri yapılmış mı, gaz sıkışması var mı gibi konular araştırılıyor” diye konuştu. 

Teknik inceleme raporu beklenecek 
Hayatını kaybeden işçilerin ailelerine baş sağlığı dileyen Bakan Özlü, şu bilgileri verdi: “Dün üzücü bir kaza oldu Tüpraş’ta. Dört kaybımız var. Teknik bir inceleme yapılıyor. Teknik inceleme raporunun sonuçlarını görmeden kesin bir şey söylemek doğru değil. Hem Çalışma Bakanlığımız hem de Bakanlığımız, devletin bütün kademeleri bu kazayı inceliyor. Bir sıkışmadan bahsediliyor. Naftanın sıkışmasından bahsediliyor. Aslında patlama olan tank, 1,5 yıldır kullanılmayan bir tank. Boş bir tank ama bir tamir sırasında ateş alması sonucunda bir patlama meydana gelmiş. Bir yerde bir eksik var tabii ki patladığına göre. Ama bunun nereden kaynaklandığı, nasıl meydana geldiği teknik raporlar söyleyecek. Şu anda kazanın sebebiyle ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değil. Raporları bekleyeceğiz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Cenazelere de katılacağım. Milletimizin başı sağ olsun. Rafineri şu anda çalışıyor. Hiçbir aksama yok, işçiler iş başında.” 

İşçilerin ailelerine taziye 
Bakan Özlü, daha sonra hayatını kaybeden işçilerden Mehmet Dere’nin ailesine mezarlıkta başsağlığı diledi. Dere’nin cenazesinin Adana’da defnedileceği öğrenildi. Bakan Özlü, hayatını kaybeden işçilerden Mehmet Karademir’in ailesine de Şakran’da başsağlığı ziyaretinde bulundu. 

"Tüm çalışma gruplarının eğitimleri tamamlandı" 
Öte yandan Tüpraş İzmir Rafinerisi, kazayla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, "Saat 09.25’de bakım çalışması yapılan ürün tankının devreye alma çalışmaları sırasına meydana gelen elim kazada teknik emniyet ve arama, kurtarma ekiplerimiz ile sağlık çalışanlarının tüm çabalarına rağmen dört çalışma arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere’yi minnetle anıyor, Allah’tan rahmet, aileleri ve çalışma arkadaşlarımıza sabır ve baş sağlığı diliyoruz. Rafineri çalışma düzenimiz içinde birbirinden farklı ancak bütünleşik hareket eden çok fazla uzmanlık alanı ve iş pozisyonu bulunmaktadır. Destek veren tüm çalışma grupları eğitimleri tamamlanarak, yetkinlikleri geliştirilerek saha içine alınmaktadırlar. Ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamak üzere üretimini sürdüren rafinerilerimize giriş yapan bütün çalışanlar; Tüpraş çalışanı, yüklenici çalışanı şeklinde bir ayrım gözetilmeksizin aynı kurallara tabi olmakta, her birey Tüpraş ailesinin bir ferdi olarak kabul görmektedir. Tüpraş'ın tüm çalışanlarının seçim ve değerlendirilmesi süreci çok net ve tanımlı prosedürler ve uygulamalar çerçevesinde, iş güvenliği kriterleri de bu sürecin en önemli ve tavizsiz değerlendirmeye katılan parçaları olarak yönetilmektedir. İş yeri kurallarımız, iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili hassasiyetimiz her yüklenici çalışanına çok net bir şekilde aktarılmakta, zorunlu eğitim sürelerinin üzerinde yetkinlikleri geliştirilip, tecrübelerini artırıcı eğitimler verilmektedir" ifadelerine yer verildi. 

"Ailelere sahip çıkılacak" 
Tüpraş'ın sahalarında tecrübeli uzman yüklenici firmalar ile birlikte çalıştığının belirtildiği açıklama şöyle devam etti: "Kayıplarımızla sonuçlanan müessif kazaya ilişkin Tüpraş, tüm süreçlerini gözden geçirerek gerek çalışma düzenine gerekse elim kazada hayatını kaybeden ve yaralanan çalışanlara ilişkin bütün sorumluluklarını yerine getirecek, hayatını kaybeden çalışanlarımızın ailelerine sahip çıkılacaktır. Bir kez daha kayıplarımıza rahmet ailelerimize güç ve sabır diliyoruz." 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...