Rabia işareti nedir, Rabia selamı ne demek

Rabia işareti nedir, Rabia selamı ne demek

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan'ın, Mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Rabia" işareti ile yaptığı konuşma Arap basınında geniş yer buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın dün, nbsp;Bursa'daki bir açılış sırasında Mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Rabia" işareti ile yaptığı konuşma Arap basınında geniş yankı buldu. Ürdün'deki Sebil ve el- Gad, Suudi Arabistan'daki El-Vatan, Mısır'da Eş-Şuruk, El-Yevm, El-Ehram gazetelerinin yanı sıra Lübnan'daki Sefir, Tunus'taki El-Ahbariyye, gazeteleri Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla "Rabia işareti" yaptığı fotoğraflara ilk sayfalarında yer verdi. Attıkları gol sonrası "Rabia" işareti yaparak Mısır'daki katliama tepkilerini gösteren Türk futbolculara da geniş yer veren Arap gazeteleri dün, İstanbul'daki Eminönü Meydanı'nda düzenlenen Mısır'da darbecilerin demokrasi taraftarlarına katliamını protestolarını da ilk sayfalarından okuyucularına duyurdu. Bursa'da açılışa katılan Erdoğan'ın elini kaldırarak, 4 parmağıyla "Rabia işareti" yapması üzerine, törene katılan vatandaşlar da üzerinde "Rabia işareti" bulunan dövizleri kaldırarak destek vermişti. Fenerbahçeli Emre Belözoğlu ve Çaykur Rizespor'lu Sercan Kaya, attıkları gol sonrası "Rabia işareti" yaparak Mısır'daki katliama tepkilerini göstermişti.
Mısır'daki darbe karşıtlarının, cuntaya karşı direnişi sırasında fotoğraflara yansıyan sembol işaret '4' yani 'Rabia' hızla yayılıyor. Peki, Başbakan Erdoğan'ın, Emre Belözoğlu ve sanatçıların da yaptığı '4' 'Rabia' işaretinin anlamı nedir? İşte çok konuşulan Rabia işareti...
Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişin sembolü oldu. Ülkede yaşanan katliamlar sırasında darbe karşıtlarının 4 parmaklarıyla işaret ettiği sembol hızla yayıldı.
ADI BİR KADINDAN
Darbe karşıtlarının ilk toplandığı meydanın ismi, Rabiatul Adeviyye adında dindar Müslüman bir kadından esinlenerek konulmuş. Rabia'tül Adeviye Tabiin (sahabeleri görüp onların sohbetinde bulunanlara verilen isim) devrinde yetişen büyük kadın evliyalardan. Ailenin dördüncü çocuğu olduğundan ismini bu manaya gelen Rabia koydular.
Gösterilerle birlikte bu ismin taşıdığı anlam Mısırlılar arasında yeni bir sembolün doğmasına neden oldu. Tahrir Meydanı'nda bulunanların zafer işareti yaptığı dönemde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndakiler ismin anlamına atıf yapmak ve Tahrir'deki darbe taraftarı göstericilerden ayrışmak için elleriyle dört işareti yapmaya başladılar. İşaret de hızla yayıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...