Alerjisi olanlar aşı yaptırabilir

Alerjisi olanlar aşı yaptırabilir

GÜNDEM Haberleri

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan, Covid-19 aşılarının alerjisi veya astımı olanlar için herhangi bir tehlikesi olup olmadığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mungan “Bütün aşılarla ilgili ciddi alerjik reaksiyonların oluşması milyonda bir gibi çok düşük oranda. Covid-19 aşılarında ise özellikle BioNTech/Pfizer aşısıyla ilgili vakalar üzerinden yapılan değerlendirmelerde bu oranın 1 milyonda 4,6 olduğu tespit edildi. Yani bütün aşılarda görülenden çok farklı bir oran değil. Sinovac’ta ise fazla bir veri bulunmamasına karşın kendi merkezlerimizdeki aşı uygulamalarından ulaşan sonuçlar, BioNTech ile benzer olduğunu gösteriyor.

AŞI OLMAKTAN ÇEKİNMEYİN
Ayrıca dünyada ve Türkiye’de korona aşısı olup alerji sebebiyle kaybedilen hasta bildirilmedi. Lütfen kimse alerji veya astım sebebiyle aşı olmaktan çekinmesin. İstenilen aşı tercih edilebilir. Fakat ilk dozdan sonra ‘alerjik şok’ yaşandıysa ikinci doz o aşıyla yapılmamalı” ifadelerini kullandı. İlaç Alerjileri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu da şunları aktardı: Örneğin, penisilin, ağrı kesici alerjisi bulunan bir hasta BioNTech aşısı olabilir. Birden fazla grupta alerjisi olan, ağır ilaç alerjisi olan kişiler ise aşıdan önce uzmanlarca değerlendirilmelidir.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...