Dolandırıcılar depremi bile fırsata çevirdiler! TikTok'tan 'yardım' adı altında para topluyorlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dolandırıcılar depremi bile fırsata çevirdiler! TikTok'tan 'yardım' adı altında para topluyorlar

Gündem Haberleri

Sosyal medya platformu TikTok’tan canlı yayın açan bazı profiller ‘depremzedelere yardım kampanyası’ adı altında para toplamaya başladı. Önceki gece yalnızca 1 yayında 1.000 dolar para toplandı. Katılımcılar ‘yardım makbuzu’ sorunca, yayıncı hesaplarını kapattı. Uzmanlar bağışların yalnızca resmî kurumlara yapılması konusunda uyarılarda bulundu.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye’yi sarsan deprem felaketinde arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Bölgede binlerce vatandaş can derdiyle uğraşırken, bazı ahlaksızlar ise ceplerini dolduruyor. TikTok hesaplarından yayın yapan bazı profiller ‘depremzedelere yardım’ adı altında para topluyor.

TikTok’ta iki gündür ‘deprem yardımı’ başlığıyla birçok yayın açılıyor. Yayıncılar katılımcılardan çeşitli bahaneler ile para istiyor. “Depremzedelere battaniye ve ihtiyaç malzemesi göndereceğiz”, “Yardım derneklerine bağış yapacağız”, “Yakınım göçük altında kaldı”, “Ailem depremde evsiz kaldı” gibi nedenler sunan yayıncılar topladıkları paraları ceplerine indiriyor. Önceki gün açılan ve 2 bin kişinin izlediği bir canlı yayında 1.000 dolara yakın para toplayan bir profil AFAD’a gönderdim diyerek hesaplarını bloke etti. Dün ise başka bir yayıncı ‘bölgeye battaniye ve ihtiyaç malzemesi göndereceğim’ diyerek izleyenlerden yüklü miktarda bağış topladı. Ertesi gün makbuzları paylaşacağını iddia eden kişi bir anda profilini kapattı. Yaşanan durum sonrası yardımda bulunanlar sosyal medyada şikâyetlerini dile getirdi.

ARDI ARDINA TÜRÜYORLAR

TikTok yayınları dışında sahte internet siteleri açarak banka hesap numaraları paylaşan bazı dolandırıcılar da tespit edildi. AFAD’a yardım bahanesiyle IBAN bilgilerinin paylaşıldığı internet sitesi, yetkililer tarafından anında kapatıldı. Öte yandan AHBAP derneğinin kurucusu Haluk Levent, sosyal medya hesabından sahte bir profili paylaşarak “Az önce haber aldığım kuzen için mi üzüleyim dakika geçmeden sahtekârların türemesine mi?? Hatırım varsa şu hesabı şikâyet edin. Ey zehir gibi kullanıcılar! Kaçıncı kez yapıyor bunu bu hesap! Desteğinizi bekliyorum” diyerek duruma isyan etti.

RESMÎ KURUMLARA BAŞVURUN

Öte yandan siber güvenlik şirketi ESET, bu hassas dönemde, yardım bahanesiyle sahte hesap ve uygulamalar üzerinden para ve destek talebinde bulunanlara yönelik dikkatli olunması çağrısı yaptı. Açıklamada “Yaşanan olumsuzluklara endişeleniyor ve bağış yaparak sahadaki insani çalışmaları desteklemenin bir yolunu arıyorsanız resmî kurum ve bilinen organizasyonların yönlendirmelerini dikkate alın. Siber suçlular, sağduyulu insanlardan para koparmak için Facebook’ta bir sayfa veya grup oluşturur. Hassas içerikli birçok fotoğraf ve videolar paylaşarak bağış yapmaya ikna etmeye çalışırlar. E-Posta’nıza gelebilecek duygusal yardım ricalarına karşı tetikte olun. Hesap çalınmalarının sıkça yaşandığı bir dönemde, dijital bilgileri doğrulamak zor olabilir. Sosyal medya siteleri yardım amaçlı girişimleri duyurma konusunda genelde önemli bir rol oynasa da, aynı zamanda dolandırıcılık girişimleri için de verimli ortamlardır” ifadeleri yer aldı.

SAHTE HESAPLAR NASIL ANLAŞILIR?

Aynı açıklamada sahte bağış toplama girişiminin nasıl anlaşılabileceği bilgisi de verildi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

● Bağış yapmadan önce kontrol edin. Resmî kurumların yönlendirmelerini dikkate alın. Sahada çalışma geçmişi olan ve faaliyet gösteren ya da ortakları olan tanınmış, bilinen organizasyonlarla çalışmanız doğru olacaktır.

● Organizasyonun web sitesi aracılığıyla bağış yapın ya da bilgi almak için doğrudan yardım kuruluşuna başvurun.

● Özellikle bilinmeyen kaynaklardan gelen ve şüphe uyandıran e-Posta’lar ya da sosyal medya mesajlarındaki bağlantıları tıklamayın ya da ekleri indirmeyin. Sizi farkında olmadan cihazınıza kötü amaçlı yazılım indirmeniz için kandırmaya çalışıyor olabilirler.

● Mesajın gerçek olduğunu doğrulamadıkça güvenilir kaynaklardan gelen mesajlara karşı bile dikkatli olun. Bunun için söz konusu kaynakla, size ulaşmak için kullanılan yöntemden farklı bir yöntemle bağlantı kurun (size e-Posta ile ulaşıldıysa, telefonla bağlantı sağlayın.)

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...