İlber Ortaylı: Biz İsveç, Danimarka değiliz; biz devletiz!

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
İlber Ortaylı: Biz İsveç, Danimarka değiliz; biz devletiz!

Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu vurguladı. Ortaylı, “Devlet, Türklerde çok önemli bir unsurdur. Bizleri bir araya getirir, bir arada tutar. Devlet, hükümetlerin ve partilerin üstündedir. Türkler örgütlü bir millettir. Hemen bir araya gelmeyi bilirler. Türkiye’de bir dış temsilcilik korunur. Biz İsveç, Danimarka değiliz. Biz devletiz. Böyle şeyler olmaz, biz koruruz. Koruduğu için polise de hakaret edemezsiniz” dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Çorum 11. Kitap Kültür Günleri kapsamında düzenlenen söyleşiye katıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye Cumhuriyeti'nin asker ve sivil bürokratlar tarafından kurulduğunu söyledi. Devletin bütün siyasi yapıların üzerinde olduğunu belirten Ortaylı, "Türkiye Cumhuriyeti büyük bir cumhuriyettir. Çünkü onu kuranlar eski imparatorluğun adamlarıdır, sokaktan gelme haydutlar değildir. Eğer olsalar, cumhuriyet yaşamazdı. Yetişmiş generaller, bürokratlardır. Türkiye'nin temel kuralları, kanunları, müesseseleri devam etmiştir. Onun için de bu payidar olacak bir cumhuriyettir" ifadelerini kullandı. 

“SAĞLIK PERSONELİNE YÖNELİK SALDIRILARI TASVİP EDEMEYİZ”

Herhangi bir kuruma, bir mesleğe karşı düşmanlık duymanın zayıflatıcı bir unsur olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ortaylı, sağlık personellerine yönelik şiddete değindi. İlber Ortaylı, “Türkiye’de sağlık personeline yapılan saldırıları tasvip edemeyiz. Bunların ağır şekilde cezalandırılması lazım. Şinasi eserinde diyor ya 'Efendim, adam hem ahlaksız hem de deli. Bana sorarsanız hem hapishaneye konmalı hem tımarhaneye konmalı.' Önce tımarhaneye koyarsın bunları müşahede altında tutarsın. Eğer tıbbi ehliyeti, hukuki ehliyeti var ise hasta değilse savcının önüne çıkarırsın” dedi.

Bugün Avrupa’da sağlık personelinin şikayetçi olduğunu dile getiren Ortaylı, “Yapısal aksaklıklar dolayısıyla bunların gelirleri düşük, tatmin olmuyorlar. Yani bir Alman genci ya da Hollandalı genç hekim olmak istemiyor. Sağlıkçı olmak istemiyor. Çünkü çok çalışıyor, çok yoruluyoruz ancak karşılığını alamıyoruz diyor. O nedenle utanmadan sağdan soldan doktor çağırmaya başladılar. Hangi ülkeler; bunları iyi yetiştiren Türkiye gibi, İran gibi, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerdeki sağlık personelini çekiyorlar. Çünkü başka yerde iyi yetişmezler. Buraya gidersen ne yaparsın bilemem. Geçinemezsin. O sizin tercihiniz. Dolayısıyla biz bu personeli iyi tutmak zorundayız” diye konuştu.

“TÜRK MİLLETİ KENDİ YOLUNU İZLEYEREK BURALARA GELDİ”

Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ifade eden Ortaylı, “Bu son 20 yıl falanca partinin, falanca ideolojinin eseri değil. Bu Türk milletinin kendine ait yoludur. Bu yolu izleyerek buralara gelmiştir. Bunun temel müesseseleri vardır. Bu temel müesseselere saygı duymayı öğrenmek zorundasınız. Birisi ordu. Ordu çok önemli müessese. Devlet, Türklerde çok önemli bir unsurdur. Bizleri bir araya getirir, bir arada tutar. Devlet hükümetlerin ve partilerin üstündedir. Türkler örgütlü bir millettir. Hemen bir araya gelmeyi bilirler. Türkiye Cumhuriyeti neden iyi, çünkü 2 bin yıllık bir ordusu var. Polis var. Polis bir memleketteki en önemli unsurdur. Bir dış temsilcilik korunuyor, polise hakaret ediliyor, taş atılıyor. Türkiye’de bir dış temsilcilik korunur. Biz İsveç, Danimarka değiliz. Biz devletiz. Böyle şeyler olmaz, biz koruruz. Koruduğu için polise de hakaret edemezsiniz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BÜYÜK BİR DEVLETTİR”

Türkiye devletini kuranların asker ve sivil bürokratlar olduğunu hatırlatan Ortaylı, “Bizim tarihimiz bir bütündür. Sabiha Sultan’ın söylediği şu söz çok önemli; 'Türklerin imparatorluğuydu, bu da Türklerin Cumhuriyeti.' İmparatorluk yıkıldı, Cumhuriyet’e karşıyız diye bir şey söylenmedi. Çünkü devlet devam ediyor. Mühim olan devletin kendidir. Milletle olan ilişkisidir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Çünkü onu kuranlar eski imparatorluğun adamlarıdır, sokaktan gelme haydutlar değildir.  Eğer olsalar, cumhuriyet yaşamazdı. Yetişmiş generaller, yetişmiş bürokratlardır. ürkiye'nin temel kuralları, kanunları, müesseseleri devam etmiştir. Onun için de bu payidar olacak bir cumhuriyettir” şeklinde konuştu.  

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...