HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

AK Partili Vekil İsmet Uçma'dan 'kadına şiddeti çözüm' formülü

Kaynak: İHA
AK Partili Vekil İsmet Uçma'dan 'kadına şiddeti çözüm' formülü

Politika Haberleri  / İHA

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, kadına yönelik şiddetle ilgili gündeme getirdiği 'mahalleli etkin olsun' önerisine açıklık getirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, kadına yönelik şiddetle ilgili gündeme getirdiği 'mahalleli etkin olsun' önerisine açıklık getirerek, mahallesinde herhangi birisi bir yanlış yapıyorsa, insani yönden müdahale edilerek, hakemlik yapılarak sorunları yerinde çözmenin mümkün olabileceğini söyledi. TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil başkanlığında toplandı. Kadına yönelik şiddette 'mahalle etkin olsun' önerisi getiren AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, toplantı öncesinde önerisine ilişkin gazetecilerin sorularına cevap verdi.

Gazetelerde çıkan haberlere tepki gösteren ve zabıtlardan alınan bilgilerin bazı gazeteler tarafından manipüle edildiğini ifade eden İsmet Uçma, "Anadolu da bir söz vardır, 'kamyon devrildikten sonra yol gösteren çok olur' Biz kamyon devrilmeden önce bu tedbirlerin alınmasından yanayız. Anadolu'nun ve kadim medeniyetimizin temelinde mahallede ve mahallede yaşayan insanların sorunları bir arada ve birlikte çözme ilkesi diye bir şey vardır. Benim önerdiğim şey şudur; mahallenin namusuna takmışlar. Mahallenin namusu bir deyiştir. Yani mecazi bir söylemdir. Bu mecazi söylemi alıp bir başka yere taşımak doğru değildir" dedi.
Ahilikte olduğu gibi, esnaf teşkilatı arasında sağlanan otokontrolün modernize edilerek mahalle kültürünün, komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini savunan Uçma, "Bu bizim medeniyet değerlerimize de çok uygun. Örneğin, mahallede herhangi bir insan zorlandığında mahalleli ona sahip çıkarlar. Komşuluk ilişkilerini geliştirdiğinizde, komşular arasında olabilecek gerginliklerde, ilişkilerde bu komşular devreye girerler. Her mahallede güngörmüşlüğüyle saygın insanları vardır. Bu insanlar devreye girerek, sorunları çözmek konusunda topluma büyük katkı verirler. Şiddeti biz kadın, erkek, çocuk diye ayıramayız. Bizim merkezimizde insan vardır" diye konuştu.

AK Parti olarak amaçlarının olaylar vuku bulmadan tedbir almak olduğunu ifade eden ve bir olay yerinde tedbirlerde etki etmiyorsa güvenlik tedbirlerini yoğunlaştırmak gerektiğini söyleyen Uçma, "Herkes kendi mahallesinde birisi herhangi bir yanlış yapıyorsa, ona insani yönden müdahale ederek, hakemlik yaparak bu sorunları yerinde çözmek mümkündür. Ben yerindelik ilkelerinden bahsediyorum. Ama medyamızın işi gücü yok maşallah ufak bir şeyi tamamını da okumadan cımbızla çekerek, sadece Anadolu'nun yüzyıllardır kullandığı 'mahallenin namusu' tabirine takılarak manipüle etmeye çalışıyor. Doğru bulmuyorum. Mahallelik kültüründe ve mahallelikte ısrarcıyım. Ben sadece şiddet konusunda değil, fakir fukara konusunda, mağdur insanlar konusunda, başına bir iş gelmiş insan konusunda, evi yanmış, cenazesi olmuş insanlar konusunda da hayat ve hayata dair bütün olumsuzlukta mahalle bilinci bu sorunları çözer diye düşünüyorum. Bu benim önerim. Konuşacağız, tartışacağız, müzakerelerde bulunacağız. Medeniyet değerlerimize uygun kendi yapımıza uygun bu toplumu gerçekten de toplum yapan değerlere uygun çözümleri nasıl buluruz diye hep birlikte gayret ediyoruz" diye konuştu.

Gazetecilerin Uçma'nın önerisine ilişkin sorularına cevap veren Komisyon Başkanı Alev Dedegil, mahallenin akil insanının sorunların çözümünde devreye girmesinin Türk kültüründe yerinin olduğunu kaydetti.

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...