'Türkiye üzerine düşeni yapmıştır'

/ Kaynak: İHA
 'Türkiye üzerine düşeni yapmıştır'

POLİTİKA Haberleri  / İHA

Kılıçdaroğlu, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, “Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye üzerine düşeni gerçekten yapmıştır” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Brüksel'de basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına Brüksel'de temaslarında gerçekleştirdiği mülteci sorununun gündeme geldiğini söyleyerek başlayan Kılıçdaroğlu, “Suriye'de yaşanan iç savaş, olağanüstü bir mülteci akışına yol açtığını. İki milyonu aşkın Suriyelinin Türkiye'de. Mülteciler başta geldiği zaman Avrupalılardan herhangi bir tepki görmedik. Sadece Türkiye'ye iki milyon Suriyeli geldi, dolayısıyla Türkiye bunları aldı kucakladı. Mülteci konusunda onlar da ağırlık vermeye başladılar. Şunu bütün ortamlarda dile getirdik, mülteci konusunda Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye üzerine düşeni gerçekten yapmıştır. 1 milyar Euro'luk yardım yapılması konusunda bir kararın alındığı ifade edildi ve biz toplantılarda bunun yetersiz bir rakam olduğunu ve çünkü 2 buçuk milyona yaklaşan Suriyeli göçmenler için daha sağlıklı, daha tutarlı kararların alınması gerektiğini, Batı'ya gelmek isteyen Suriyelilerin kabul edilmesi gerektiğini ifade ettik” dedi.
Görüştükleri yetkililerin Türkiye'deki bazı gelişmelerden ciddi endişe duyduklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Özellikle medya üzerindeki ifadelerin giderek arttığını ve bunun Türkiye gibi demokratik standartlarını yükseltmek isteyen bir ülke açısında doğru olmadığını, tam tersine medya özgürlük alanının genişletilmesi gerektiğini AB'nin evrensel standartlara çıkarılması gerektiğini bize ifade ettiler. 7 Haziran sonra şiddetin artması, can ve mal kaybına yol açılması seçimin güvenliği konusunda da kendilerinde endişe  ifade ettiler. Kendilerine PKK'nın bir terör örgütü olduğunu ve PKK'nın koşulsuz silah bırakması gerektiğini ve terörün, terör ortamının birilerine hizmet ettiğini ve bu eğer sonlandırılırsa Türkiye'de pek çok sorunun daha kolaylıkla anlaşarak çözüleceğini ifade ettik” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerli ve milli milletvekili açıklamasına dair soruya, “Yerli ve milli kavramında ne kastedildiğini sayın Erdoğan açıklarsa memnun oluruz” dedi.
“YENİ SEÇİM BİLDİRGEMİZİ AYIN 30'UNDA AÇIKLAYACAĞIZ”
“Suriye'deki iş savaşın süratle sonlandırılması ve orada mültecilerin kendi ülkelerine giderden AB'nin Türkiye'nin Suriye'ye yatırım yapmasını okul gibi, konut gibi, sosyal donatı alanlarının genişletilmesi gibi. Eğer yapılar da yapılabilirse, mülteciler kendi ülkelerine gidecektir. Kendi ülkelerinde yaşayacakladır. Eğer biz bunu yapabilirsen asıl sorunu o zaman çözmüş oluruz diye düşüncelerimi dile getirdim” diyen Kılıçdaroğlu, “Kamuoyu anketleri de zaten bizim partimizin oy artışını gösteriyor. İlk seçim bildirgemiz yeteri kadar kamuoyuna, arzu ettiğimiz ağırlıkta yansımamış olabilir ama yeni seçim bildirgemizi ayın 30'unda açıklayacağız İstanbul'da. Umuyorum daha güzel sonuçlar elde edeceğiz” şeklinde konuştu.
Suriye'deki olayın, iç savaşın sonlandırılması için görüşülmesi gereken bütün taraflarla görüşülmesi gerektiğini kaydederek, “Esad da dahil. Suriye sorununu bir kişiye indirgemek büyük bir hatadır. Gerçeği görmemektir. Suriye sorunu çok boyutlu bir sorundur ve bu çerçevede ele alınmak ve değerlendirilmek zorundadır” diye konuştu. 

POLİTİKA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...