Kanserin yükü ağır!

Kanserin yükü ağır!

SAĞLIK Haberleri

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2012 yılında kanser ilaçlarına 457 milyon lira ödedi.

Bütün dünyada görülme sıklığı büyük bir hızla artan kanser, son 40 yılda ölüm sebepleri arasında 4. Sıradan 2. sıraya yükseldi. Ülkemizde son 10 yılda 2 kat artış gösteren kanserin maliyetinin çok yüksek olduğunu belirten uzmanlar, ilaç giderlerinin bu maliyet içinde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, 2012 yılında sağlık bütçesinin beşte birinin kanser ilaçlarına gittiğini vurguluyorlar.


ERKEN TANI MALİYETİ AZALTIR
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 24. Ulusal Patoloji Kongresi'nde kanserin ekonomik yükü ile ilgili bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdener Özer, kanserin görülme sıklığı ve maliyetinin gün geçtikçe arttığını belirterek "Ülkemizde 2012 yılında devletin kanser ilaçları için harcadığı para yaklaşık olarak 457 milyon lira. Bu rakam Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin beşte birine denk geliyor. Kanserden korunma ve erken teşhis bilincinin oluşturulmasıyla bu maliyet önemli oranda azaltılabilir" diyorlar.

SİGARA ÇERNOBİL'DEN DAHA TEHLİKELİ
Kanserin tek bir sebebe bağlı bir hastalık olmadığını belirten Anadolu Patoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Özoran, kanser vakalarındaki artışın sebebinin tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve farkındalığın artması olduğunu belirterek, "Kanser genetik bir hastalıktır. Özellikle genlerimizde meydana gelen ve mutasyon adı verilen değişikliklerle ortaya çıkıyor. Bu değişiklikler, kimyasal maddelere ve radyasyona maruz kalmak, sigara içmek, şişmanlık, çeşitli virüsler yüzünden oluşuyor. Kanserin gelişimini tek bir nedene özellikle Çernobil'e bağlamak çok yanlış. Çernobil belki de farkındalığı artıran bir olay oldu" dedi. Bilimsel gerçeklerin sigaranın Çernobil'den daha tehlikeli olduğunu gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Özoran, "Biliyorsunuz ülkemizde sigara başlama yaşı 12'ye düştü. nbsp;Bu nedenle insanları kanserden korumak istiyorsak, özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarımıza sigaranın zararlarını anlatmalıyız. Sigaraya bağlı olarak 40 çeşit kanser gelişiyor. Mesane kanseri bile sigaranın zararlı etkileri yüzünden ortaya çıkıyor" dedi.

SAĞLIKSIZ YAŞAM TEHDİT EDİYOR
Prof. Dr. Özoran, nbsp;kanserin oluşumunda çevresel faktörlerin çok önemli olduğunun altını çizerek, "Sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek, tütünden uzak durarak, her gün düzenli egzersiz yaparak, düzenli yaşayarak kanseri %70 oranında engellemek" mümkün dedi. Patoloji Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dilek Yılmazbayhan da, vücuttan çıkartılan her parçanın mutlaka patolog tarafından incelenmesi gerektiğini ifade ederek, tedavinin buna göre şekillendiğini bildirdi. nbsp;

KADINLARDA GÖĞÜS, ERKEKLERDE AKCİĞER nbsp;
Tüm kanserler içinde en sık görülen kanser türü erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise göğüs kanseri.?Ancak kadınlar arasında sigara içme oranlarının artışı nedeniyle akciğer kanseri kadınlarda da sık görülmeye başladı.

ZİYNETİ KOCABIYIK








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...