Türk Dermatoloji Derneği uyardı: Güneşlenme keyfi kâbusunuz olmasın

Türk Dermatoloji Derneği uyardı: Güneşlenme keyfi kâbusunuz olmasın

SAĞLIK Haberleri

Sağlık için vazgeçilmez bir vitamin olan D vitamininin en önemli kısmı güneşten karşılanabiliyor.

Uzmanlar, D vitamini sentezi için ışınların yeryüzüne en direkt geldiği öğlen saatlerinde güneşlenilmesini tavsiye ediyorlar. nbsp;
ZİYNETİ KOCABIYIK
Ramazan dolayısıyla deniz ve güneş tatilini erteleyenler, şimdiden plan yapmaya başladı. Türk Dermatoloji Derneği, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı şu günlerde, güneş yanıklarının önüne geçmek için yapılması gerekenleri açıkladı. Sağlık için vazgeçilmez bir vitamin olan D vitaminin en önemli nbsp;kaynağının güneş olduğunu hatırlatan Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz, "yanmadan" D vitamini sentezlemenin ipuçlarını verdi.
GÜN ORTASINDA GÜNEŞLENİN
Kemik sağlığı için elzem bir vitamin olan D vitaminin, aynı zamanda bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması, kas sağlığı, deri sağlığı ve beyin gelişiminde de önemli rol oynadığını söyleyen Prof. Dr. Durmaz, D vitamini sentezinin en yüksek seviyede olduğu saatlerin UVB maruziyetinin yüksek olduğu gün ortası saatleri olduğunu belirterek, "Güneş yanığına, deri yaşlanmasına ve deri kanserlerine yol açan bu zararlı ultraviyole dalga boyu, aynı zamanda deride D vitamini sentezinin en yüksek seviyede yapılabildiği nbsp;yararlı ultraviyole dalga boyudur" dedi. Prof. Dr. Durmaz, yaz aylarında eller, kollar ve yüzün haftada 3 gün öğle saatlerinde 15-30 dakika güneşlendirilmesinin günlük D vitamini ihtiyacını karşılayabildiğini söyledi
KREMLER KANSER YAPMAZ
Güneşten koruyucuların, inorganik veya organik yapıda olabildiğini ifade eden Durmaz, bu kremlerin piyasaya sürülmeden önce birçok güvenirlik testinden geçirildiğini hatırlatarak, "Halk arasında inanılanın aksine güneşten koruyucu kremler deri kanserlerine sebep olmazlar" dedi.
D VİTAMİNİ ALIMINI ENGELLEMEZ
Güneşten koruyucuların düzenli ve uzun süreli kullanımının, D vitamini sentezini etkileyebileceği ve D vitamini eksikliğine yol açabileceğine yönelik iddiaların gerçek dışı olduğunu vurgulayan Prof. Durmaz, "D vitamini zaten diyetle ve besin destekleri ile bir miktar alınmakta, aynı zamanda kısa süreli güneşlenme ile yeterince sentezlenebilmektedir" dedi.
Koruma faktörü 15'ten büyük olmalı
Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri hem deri yaşlanmasını hem de deri kanseri riskini azaltıyor.
Güneş kremi sadece deniz kenarında ve yazın değil, günlük hayatta da dışarı çıkmadan önce kullanılmalıdır.
Kremlerin koruma faktörleri (SPF) 6 - 50 arasında değişir. nbsp;Etkili nbsp;bir korunma için numarası 15'ten büyük olan güneşten koruyucu kremler tercih edilmelidir.
Krem dışarı çıkmadan yarım saat önce nbsp;sürülmeli ve gün içinde birkaç saatte bir yinelenmelidir.
Piyasada bulunan bazı güneş yağlarında ise SPF değeri bulunmaz; bunlar gerçek anlamda güneşten koruyucu değillerdir. Üzerinde SPF değeri yazan kremler tercih edilmelidir.
Bronzlaştırıcı kremler, susam yağı, zeytinyağı, badem yağı gibi bitki yağlarının güneşten koruma özellikleri yoktur. nbsp; nbsp; nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...