Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Serinlerken gözden ve kulaktan olmayın

Serinlerken gözden ve kulaktan olmayın

SAĞLIK Haberleri

Kirli deniz ve havuzlardan bulaşan mikropların yol açtığı enfeksiyonlar, görme ve işitme kaybına kadar giden hastalıklara sebep olabilir

ZİYNETİ KOCABIYIK
Yaz tatillerinin en önemli sağlık problemlerinden biri de göz ve kulak enfeksiyonlarıdır. Kirli sulardan bulaşan virüs ve bakterilerin nbsp;sebep olduğu enfeksiyonların tedavi edilmediği takdirde görme ve işitme kayıplarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, bu enfeksiyonların alınacak nbsp;basit tedbirlerle önlenebileceğini bildiriyorlar. 3 günlük Ramazan Bayramının sıcak günlere denk gelmesi sebebiyle, tatili fırsat bilenlerin deniz ve havuzlara akın edeceğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, "Virüslerin, bakterilerin, özellikle de paraziter hastalıkların havuzdan geçme riski çok yüksektir. Havuz ne kadar klorlansa, dezenfekte edilse de pek çok enfeksiyondan, özellikle de parazitlerden koruyamayabiliyor. Bunlar ise kornea ülserleri gibi pek çok kornea enfeksiyonlarına, hatta kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor. Bu nedenle havuz yerine denize girmek daha sağlıklı olabiliyor. Bazen en kirli olduğunu düşündüğümüz deniz bile en temiz havuzdan daha az mikrop bulaştırır" diyor.
HAVUZ YERİNE DENİZİ TERCİH EDİN nbsp;
Deniz ve havuza gireceklere göz sağlığı ile ilgili uyarılarda bulunan Dr. Uslu, "Deniz varsa havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Gözleri korumak için su geçirmeyen deniz gözlükleri takılmalıdır. Havuza girmeden önce ve havuzdan çıkar çıkmaz mutlaka duş alınmalıdır. Gözlerde kızarıklık, batma ve çapaklanma gibi sorunlar meydana gelirse vakit kaybedilmeden göz doktoruna başvurulmalıdır" diyor. Çocuk havuzlarında daha fazla kimyasal bulunduğunu dile getiren Uslu, havuzların çocuklar için daha riskli olduğuna da dikkat çekiyor.
YÜZÜCÜ KULAĞINA DİKKAT
Kulak tıkaçları kullanmadan sık sık dalarak suya girmenin yüzücü kulağı adı verilen dış kulak iltihabına sebep olabileceğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası "Dış kulak yolu sıcak, karanlık ve nemli bir sahadır. Bu bakteri ve mantarların üremesini ve kolayca hastalık yapmasına sebep olabilir. Dış kulak iltihabı kulak-burun-boğaz hastalıkları içerisinde sık karşılaşılan bir durumdur ve hafif bir seyirden hayatı tehdit edici boyutlara kadar değişik aşamalarda olabilir. Kulaklar mümkün olduğu kadar kuru tutulmaya çalışılmalıdır. Yüzme, banyo veya duştan sonra kulaklar ince bir bez ile kurulanmalıdır. Saç kurutma makinesi düşük devirde kullanılarak dış kulak yolunun kurutulmasında yardımcı olabilir. Kulak problemi varsa suya girerken vazelinli ya da silikonlu kulak tıkaçları kullanılmalıdır" diyor.
HAVUZ ÇOCUKLAR İÇİN DAHA RİSKLİ
Özellikle paraziter hastalıkların havuzdan geçme riski çok yüksektir. Havuz ne kadar klorlansa, dezenfekte edilse de pek çok enfeksiyondan, özellikle de parazitlerden koruyamayabiliyor. Kimyasallarla temizlenen havuzlar çocuklar için çok daha tehlikeli.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...