Diyaliz hastalarına bayram uyarısı

Diyaliz hastalarına bayram uyarısı

SAĞLIK Haberleri

Böbrekleri çalışmayan diyaliz hastalarının, su tüketimini artıracak yiyeceklerden uzak durması gerekiyor.

Diyalize giren böbrek hastalarının bayramda yiyeceklerini seçerken dikkatli olmaları gerektiği bildirildi. Ramazan Bayramı'nda özellikle tatlı tüketiminin arttığını söyleyen Ege Üniversitesi Nefroloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, "Böbreklerin çalışmaması nedeniyle diyalize giren hastaların böbreklerinde sıvı birikimi olmaktadır. Vücutta biriken fazla sıvı tansiyonu yükseltebilir, ödem ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Diyaliz hastaları vücutlarında biriken suyu ancak diyalizle atabilir. Vücutta biriken suyun fazla olması, diyaliz esnasında kramp ve ani tansiyon düşmesine yol açacaktır. Tüm bu ayrıntılar düşünüldüğünde, beslenmenin sıvı alımını gerektirmeyecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor" dedi.
Diyaliz hastalarının Ramazan Bayramı süresince özellikle fosfor ve potasyum içeren besinleri tüketirken kontrollü olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ercan Ok, "Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerin bayram tatlıları eşliğinde tüketimi diyaliz hastalarının sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu besinler, içerisinde hem fosfor hem de potasyum barındırdığından diyaliz hastaları tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir. Özellikle tatlılarla birlikte ölçüsüz tüketilen bu besinler hastalara zarar verebilir" şeklinde konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...