HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Kulağınız tatilinizi zehir etmesin

Kaynak:
Kulağınız tatilinizi zehir etmesin

SAĞLIK Haberleri  / 

Denizde ve havuzda kalındığında kulakta biriken suyun temizlenmemesi halinde kısa süreli tatilleriniz ıstıraba dönüşebilir.

Denizde ve havuzda kalındığında kulakta biriken ve neme dönüşen suyun temizlenmemesi durumunda ortaya çıkan dış kulak iltihabının, çene eklemine, yüzün yarısına ve boyuna yayılan şiddetli ağrılara yol açarak özellikle kısa süreli tatilleri ıstıraba çevirebileceği bildirildi.


Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökçe Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yaz aylarında deniz ve havuz sezonunun açılmasıyla dış kulak yolu iltihaplarıyla ilgili polikliniklere çok fazla sayıda hastanın başvurduğunu söyledi.


Dış kulak yolu iltihabının, dış kulak yolu cildinin ani olarak iltihaplanması durumu olduğunu anlatan Şimşek, "Bu hastalık özellikle yaz aylarında sık görülür. Denizde, havuzda, özellikle sıcak ve neme bağlı olarak görülme sıklığı artar. Dış kulak yolunun zarı incedir, kanalı da uzun, ince ve kıvrımlıdır. O yüzden özellikle suda, denizde ve havuzda kalındığı zaman kulağın içerisinde su birikir ve buna bağlı içeride nem artar. Bu durum kulağımızda mikropların üremesine daha elverişli bir ortam oluşturur. En ufak bir travmada iltihaplanmaya açık hale gelir" diye konuştu.


Dış kulakta oluşacak iltihabın kısa süreli tatil yapan kişileri olumsuz etkilediğine değinen Şimşek, "Kulak ağrısı, çene eklemine, yüzün yarısına ve boyuna yayılıyor. Ağrı hafif başlar, hızla ilerler. Tatilin ıstırap haline dönüşmesine neden olur" dedi.


Suyun içerisinde en fazla bir saat kalınmasını öneren Şimşek, suda ne kadar uzun süre kalınırsa dış kulak yolu iltihabına yakalanma riskinin o kadar arttığını belirtti.


Kafanızı sağa sola sallayarak temizleyebilirsiniz
Şimşek, mutlaka suya girilip çıkıldıktan sonra kulağın temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Kulağımızın içerisinde kalan suyu kafamızı sağa sola sallayarak atmamız gerekir. Bir havlunun ya da peçetenin kenarıyla da kulağımızı nazikçe temizleyebiliriz. Çocukların girdiği havuzların klor düzeyi de çok önemli. Çok yüksek klor düzeyi olan bir havuzsa ya da bu havuzun temizliği düzenli yapılmıyorsa salgın şekilde dış kulak yolu iltihapları gelebilir."


"Yabancı cisim sokmayın"
Kulağın, parmak, toka ve sivri kalem ucu gibi yabancı cisimlerle kesinlikle temizlenmemesi gerektiğini belirten Şimşek, aksi halde parmak ve tırnaktaki mikropların kulağa yayılacağına ve kulaktaki koruyucu epitelin ortadan kalkacağına dikkati çekti.


Şimşek, sudan çıktıktan sonra saç kurutma makinesiyle kulağın kurutulabileceğini dile getirerek, mikrop barındırabilen kulak tıkaçlarını önermediklerini ancak bone kullanılabileceğini söyledi.


Hastalıktan korunmak için en önemli unsurun, bakımı iyi yapılmayan, temiz olmayan havuzlara girilmemesi gerektiğini ifade eden Şimşek, tatile çıkılmadan önce mutlaka kulak burun boğaz hekimlerine danışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

SAĞLIK
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...