Kesilecek bacağa iğne deliğinden müdahale

Kesilecek bacağa iğne deliğinden müdahale

SAĞLIK Haberleri

15 yıllık tıkanıklık, özel bir aletle sondajlanarak açıldı. Toplardamarın ters akım yönünde yapılan işlem tıp literatürüne geçti.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Rizeli 48 yaşındaki fırıncı ustası Cemal Öztürk'ün 15 yıldır tıkalı olan bacak damarı, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir ameliyatla, toplardamarın akım yönünün ters istikametinde anjiyo yapılarak açıldı. Damar tıkanıklığına bağlı olarak bacağında gelişen ve tedavi edilemeyen yaranın enfeksiyon oluşturması sonucu bacağını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Öztürk, konuşa konuşa gerçekleştirilen ve 5 saat süren ameliyattan yürüyerek çıktı.
15 yıl önce vücudunun tamamı yanan varis hastası Cemal Öztürk'ün toplardamarı, bu yanık sebebiyle tamamen tıkandı. Toplardamarındaki iç variste pıhtı oluşan Öztürk'ün bacağı kan akımı olmadığı için şişti ve topuk bölgesinde bir türlü kapanmayan yara oluştu. nbsp;Yıllarca doktor doktor dolaşarak derdine çare aradığını söyleyen Öztürk, "Kime başvurduysam bir varis çorabı verdi ve yarayı tedavi etmeye çalıştı. Ama yara kapanmadığı gibi daha da kötüleşti. Artık ağrılarım dayanılmayacak boyuta ulaşmıştı" dedi. Verilen geçici tedavilerle durumu daha da kötüleşen ve sol bacağındaki toplardamarı göbek bölgesine kadar tıkanarak kesilme noktasına gelen Öztürk, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Egitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla yeniden sağlığına kavuştu.
TIP LİTERATÜRÜNE GEÇTİ
Bu ameliyatın Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Akgül, "Bacak damarındaki tıkanıklıkların çok ince bir tel ile girilerek anjiyo yöntemi ile açılması son yıllarda gelişen ve bazı merkezlerde yapılan ameliyat tekniklerinden biri. 1-2 aylık darlıklar ya da tıkanmalar, toplardamarın kan akım yönü istikametinde girilerek açılıyor. Bu işlem yıllanmış darlıklara uygulanmıyor. Ancak bizim vakamızda hastanın damarındaki tıkanıklık 15 yıllıktı ve âdeta damarın içinde betonlaşmıştı. Biz bu ameliyatı yeni bir alet kullanarak yaptık. Diz altından küçük bir delik açarak, ucunda elmas olan 0.2 milimetrelik bir telle damara girdik. Kateterin ucundaki elmasla petrol kuyusu açar gibi tıkalı damar içinde delik açarak ilerledik. Elmas, pıhtıyı kan hücrelerinden daha küçük şekilde parçaladığı için aspire etmeye gerek kalmadı. Ancak, kateter üst baldırda bir noktaya gelince daha ileri gitmedi. Bu kez belki de dünyada ilk kez gerçekleştirilen bir girişmle kasıktan girip, tıkanıklığı toplardamarın nbsp;ters akım yönünde, aşağı doğru temizledik. Daha sonra tekrar yukarı dönüp göbeğe kadar olan kısımdaki darlığı açtık" dedi.
KONUŞA?KONUŞA?AMELİYAT
Cemal Öztürk, Prof. Dr.?Ahmet Akgül'ün gerçekleştirdiği 5 saatlik ameliyattan yürüyerek çıktı. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...