Yedikleriniz hasta etmesin

Yedikleriniz hasta etmesin

SAĞLIK Haberleri

DSÖ'nün önerisi: Ellerinizi sık sık yıkayın, pişmiş ve çiğ gıdaları birbirinden ayrı tutun, donmuş gıdaları buzdolabında çözdürün, temiz su kullanın.

Sıcak havalarda gıdalardan kaynaklanan mide bağırsak enfeksiyonlarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, özellikle risk grubundaki kişilerin çok dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuyorlar. Gıda kaynaklı enfeksiyonlardan sadece bozuk yiyeceklerin sorumlu tutulmaması gerektiğini söyleyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, "Yaz ishallerinden korunmak için öncelikle eller temiz tutulmalı, gereksiz yere mide asidini düzenleyici ilaçlar ve antibiyotik kullanımından kaçınınılmalıdır" dedi. Yaz enfeksiyonlarının genç yaşlı herkesi tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Kartal, bazı kitlelerin risk grubunda olduğunu ifade ederek, "Yaşlılar, sürekli mide asidini düzenleyici ilaç ya da antibiyotik kullananlar, bağırsak hareketleri azalmış olanlar, bağışıklığı baskılanmış kişiler, kalabalık yerde yaşayan ve yiyip içen kişiler, kişisel temizliğe dikkat etmeyenler daha sık ve çabuk yakalanırlar" diye konuştu.

DSÖ'DEN 10 TAVSİYE
Çiğ etlerle sebzeleri yan yana koymayın
Prof. Dr. Elif Kartal, Dünya Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yiyeceklerden kaynaklanan enfeksiyonlardan korunma önerilerini şöyle sılaradı:
- Gereksiz antibiyotik ve antiasit kullanımından kaçınılmalıdır.
- Bu tür enfeksiyonlar sadece gıdalarla değil ellerle bulaşır. Yemek yapmaya başlamadan önce, hazırlama süresince ve masaya oturmadan önce eller sık sık yıkanmalıdır. Yemek yapma süreci ve sunumunda kullanılan malzemeler, yüzeyler ve ellerimiz temiz olmalıdır
- Yemek hazırlığı sırasında kullanılan malzemelerden de gıdalara mikroorganizma bulaşabilir. Çiğ et kesilen doğrama tahtası ve bıçaklar, sebzeye sürülmeden önce iyice yıkanmalıdır.
- Çiğ gıdalarda mikroorganizma bulunabilmektedir. Pişmiş ve çiğ gıdalar ayrı tutulmalıdır.
- nbsp;Doğru pişirildiğinde yiyeceklerde bulunan mikroorganizmaların hepsi yok edilebilir. 70 dereceye kadar pişirilen gıdalar güvenlidir. Özellikle et, tavuk, balık yumurta çok iyi pişirilmelidir.
- Çiğ yenecek sebze ve meyveler temiz ve güvenli su ile iyice yıkanmalı ya da kabuğu soyulmalı.
- Pişmiş yemeğin tekrar ısıtırken tamamen ısınmamış olmasına dikkat edilmelidir. Oda ısısında bulunan yiyeceklerde mikroorganizmalar hızla çoğalır. Bu yüzden nbsp;yemekler 2 saatten fazla oda ısısında tutulmamalıdır.
- Çoğu mikroorganizma 5 derecenin altında çoğalamaz. Bu yüzden donmuş gıdalar buzdolabında çözdürülmelidir.
- nbsp;Yaz aylarında pastörizasyon gibi mikrop arındırma işleminden geçmiş gıdalar daha fazla tüketilmelidir.
Ziyneti Kocabıyık

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...