Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ağrı kesici kalpten vuruyor

Ağrı kesici kalpten vuruyor

SAĞLIK Haberleri

Cİddi kalp krizi riski taşıyan kişilerin ağrı kesici kullanırken, mutlaka bir kardiyoloji uzmanına görünmeleri gerektiği tavsiye ediliyo

ZİYNETİ KOCABIYIK
Gereksiz kullanıldığında, böbrekler ve mide üzerinde olumsuz etkisi bilinen ağrı kesicilerin kalp ve damar sağlığına da zarar verdiği bildirildi. Özellikle baş, diş ya da eklem ağrılarında sıklıkla kullanılan ve (non steroid) olarak adlandırılan steroid olmayan ağrı kesicilerin kalp sağlığı üzerinde ciddi yan etkileri olduğunu söyleyen uzmanlar, daha önce kalp krizi geçirmiş ve baypas ameliyatı olmuş kişilerin ağrı kesicileri mutlaka bir kardiyoloji uzmanı gözetiminde kullanmaları konusunda uyarıda bulunuyorlar.
Uzun süredir, ağrı kesici kullanan kişilerin kalp ve damar hastalıkları yönünden doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ali Metin Esen,  “Son yıllarda yapılan araştırmalar, ağrı kesicilerin bilinen yan etkileri arasına kalp ve damar sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinin de eklendiğini gösteriyor. Araştırma sonuçları özellikle steroid olmayan ağrı kesicilerin kalp krizi, hipertansiyon ve kalp yetersizliğinin tedavi etkinliğini azalttığını gösteriyor” dedi.
KADINLAR MENOPOZDAN SONRA RİSK ALTINDA
Ağrı kesicilerin birden fazla çeşidinin olduğunu ve kalp damar sağlığı üzerindeki olan olumsuz etkilerin ilaçtan ilaca değişkenlik gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Esen, “Özellikle baş, diş ve eklem ağrılarının tedavisinde kullanılan steroid içermeyen ağrı kesicilere dikkat edilmelidir. Steroid olmayan tüm ağrı kesicilerin kalp damar sağlığı üzerindeki etkileri 2004 yılından bu yana inceleniyor. Bu ilaçların kalp sağlığını olumsuz etkilediklerinin ortaya çıkması üzerine Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) steroid olmayan ilaçları, siyah kutu uygulamasına dâhil etti” diye konuştu. Yeni jenerasyon steroid içermeyen ağrı kesicilerin de araştırıldığını ifade eden Prof. Dr. Esen, “12 yıllık bir araştırmaya göre kadınların uzun süre bu grup ilaçları kullanmaları durumunda kardiyovasküler hastalıklara yakalanma sıklığı yüzde 1,5 kat artış göstermektedir. Eş zamanlı sonuçları açıklanan diğer bilimsel yayınlarda ise ağrı kesicilerin yüksek dozlarda uzun süre kullanılmaları halinde riskin daha fazla arttığı ortaya konmuştur. Menopoz sonrası kadınlar ve bilinen kalp hastalığı olan herkes daha büyük risk altındadır” dedi.
Romatizma gibi kronik bir hastalık sebebiyle steroid içermeyen ağrı kesicilerinden herhangi birini uzun süre kullanan kişilerin mutlaka bir kalp kontrolünden geçmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Esen,  bu ilaçları belirli bir dozun üzerinde ve uzun süredir kullanan kişilerin kontrollerini aksatmaması gerektiğini önemle işaret etti.
ASPİRİN KALBİ KORUYOR
Aspirinin de steroid olmayan bir ağrı kesici olduğunu ancak, tam tersine kalp damar hastalıklarında koruyucu olarak kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Esen, “Aspirin kalp krizi ve inmeden koruyan yegane ilaçlardan biridir. Aspirinin kalp krizi riskini en az %30 azalttığı bilimsel çalışmalarla da ispat edilmiştir. Bu nedenle Aspirin kullanan kişilerin tedaviye devam etmeleri gereklidir” dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...