Othello sendromu hayatı zindan ediyor

Othello sendromu hayatı zindan ediyor

SAĞLIK Haberleri

Kişinin gerçek olaylarla kuruntularını birbirine karıştırdığı;problemleri duygusal ve fiziksel şiddet göstererek çözmeye çalıştığı bir durum...

ZİYNETİ KOCABIYIK
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin bir bölümünün temelinde “patolojik kıskançlığın” yattığını bildiren uzmanlar, aşırı kıskanç kişilerin çevrelerine zarar vermemek için tedavi olmaları gerektiğini söylüyorlar. Kişinin gerçek olaylarla kuruntularını birbirine karıştırdığı ve karşılaştığı problemleri mantık dışı davranışlarla çözmeye çalıştığı bir durum olan patolojik kıskançlığın, aile içi şiddet, boşanma ve cinayetlerin en önemli sebebi olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, “Çiftler arasında kıskançlığın hiç olmaması ne kadar sağlıksız ise, aşırı derecede yaşanan kıskançlık da o kadar sağlıksızdır. Tedavi edilmezse ilerleyerek paranoid şizofreniye dönüşebilir ” diye uyardı.
ADINI TİYATRO OYUNUNDAN ALIYOR
Kadınlar patolojik kıskançlığı içe dönük olarak yaşarken, erkeklerde bu kıskançlığın dışa vurumunun şiddet ve cinayet olarak kendini gösterdiğini ifade eden Dr. Yavuz, “Ülkemizde koca terörüne kurban giden kadınların büyük bir kısmının ölüm nedenin patolojik kıskançlık olduğu muhtemel bir gerçektir. Pek çok vaka ölümle sonuçlanmasa da hem hastanın hem de birlikte olduğu insanın hayatını işkenceye çeviriyor” dedi.
 Patolojik kıskançlık, İngilizlerin ünlü tiyatro yazarı William Shakespeare'in aldatılma şüphesi ile hem karısını hem de kendini öldüren Othello'nun hikayesinin anlatıldığı tiyatro oyunundan esinlenerek “Othello Sendromu” olarak tanımlanıyor. 
NE KADAR KISKANÇSINIZ?
Patolojik kıskançlığın bir kişilik bozukluğu olduğunu ifade eden Dr. Mehmet Yavuz, basit bir testle kıskançlık derecesini ölçmenin mümkün olduğunu belirtiyor. İşte aşırı kıskançlığın ipuçları:
¥ Somut olaylar ve gerçeklere dayanmayan bu duygu bozukluğunda kişi eşinin ya da sevgilisinin onu aldattığını düşünür. 
¥ Sevdiği kişiyi aşırı derecede sahiplenir. En ufak bir şeyden şüpheye kapılır, eşinin yalnız dışarı çıkmasından rahatsızlık duyar. Gizli gizli cep telefonu ve bilgisayarını karıştırır, eşini gizlice izler, kimseyle görüşmesine izin vermez. 
¥ Bu sanrılar o kadar kuvvetlidir ki kişinin gün boyu bütün düşüncelerini meşgul eder. 
¥ Patolojik seviyelere varan bu kıskançlık çiftler arasında boşanmalara bile neden olabilirken bu sendromun ileri boyutlarında patolojik kıskançlık gösteren kişi eşine zarar veren eylemlerde bulunur. Fiziksel şiddet uygular ve girişimlerin bazıları ölümle sonuçlanabilir.
TEMEL SEBEP SEVGİSİZLİK
Çocukluğunda yeterli sevgiyi göremeyen bireyler, ileri yaşlarda da sevgiye layık olmadıklarını düşünür ve beraber oldukları kişinin hayatı üzerinde kontrol kurmaya çalışırlar. Patolojik kıskançlığın tedavisi mümkündür. Ancak bir uzman yardımı alması gerekir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...