Kemoterapinin yan etkisine karşı arı ürünleri

Kemoterapinin  yan etkisine karşı arı ürünleri

SAĞLIK Haberleri

Erciyes Üniversitesi Onkoloji, Üroloji Bölümlerinin iş birliği ile yapılan bir çalışma, arı ürünlerinin cisplatin, tamoksifen gibi kemoterapi ilaçlarının yan etkilerini azalttığını ortaya koydu.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Kanser hastalığının tedavisinde kullanılan kemoterapinin böbrek, karaciğer ve testis dokusunda hasara yol açtığını söyleyen Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici “Arı ürünlerinin bu hasar üzerindeki etkisini araştırdığımız çalışmada propolisin hem karaciğerde hem böbrek hem de testis hasarını önlediğini ve testosteron seviyesini de normalleştirdiğini tespit ettik. Mersin Üniversitesi ile yaptığımız bir başka çalışmada da akut miyeloit lösemi (AML) hastalarında zeytinyağı bazlı propolisin kanser hücrelerinde farklılaşmaya sebep olduğunu ve doku hasarını en aza indirdiğini belirledik. Bu çalışmalarda arı ürünlerini kemoterapiden önce, kemoterapi sırasında ve sonrasında verdik. Kemoterapiyle alındığı zaman kemoterapinin etkisini azaltmadığını, kemoterapiden sonra verildiğinde ise hasarı en aza indirdiğini gördük” dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...