Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sektör bankalardan yeşil ışık bekliyor

Sektör bankalardan yeşil ışık bekliyor

T-Otomobil Haberleri

TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği), bankacılık sektörünün temsilcileri ile buluştu. ÖTV indiriminin üstüne bankalardan da destek gelirse otomotiv tekrar gaza basacak.

ALİ ÇELİK

Araç kiralama şirketlerini aynı çatı altında birleştirmek amacıyla kurulan ve Türkiye’nin önde gelen 129 araç kiralama firmasının üyesi olduğu TOKKDER, bu yıl ikincisini düzenlediği panelinde iki sektörü bir araya getirdi. Toplantıda kredi teminat ilişkileri tüm yönleriyle ortaya koyulurken, TL üzerinden kiralama yapılan yeni dönemde, araç kiralama piyasası ve fonlama konuları örneklerle masaya yatırıldı. Panele 27 bankadan 70’ten fazla üst düzey banka yöneticisi katıldı.
Toplantıda, TL düzenlemesinin araç kiralama sektöründe köklü bir değişiklik olduğunu belirten TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, otomotiv sektörünün yıla 1 milyon adet hedefiyle başladığını hatırlatarak yaşanan gelişmeler doğrultusunda pazarın 600 bin adetler seviyesinde kapanacağını bildirdi. İnan Ekici “Sektörün en büyük paydaşlarından olan bizler ise araç filomuzu 415 bin adede taşıma hedefiyle yola çıkmıştık. Şu anda parkımızda 320 bin adet araç bulunuyor.  2019 yılında ise toplam otomotiv pazarının 425 bin ile 500 bin adetler civarında gerçekleşmesi öngörülüyor. Bizler istikrarımızı koruyarak yüzde 25 seviyesindeki satın alma payımızı sürdürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Kısa süreli kiralama sektörünün potansiyeline ve son 4 yılda yüzde 15 büyüme rakamına dikkat çeken Ekici “2019 yılında çok fazla araç yatırımı yapılamayacağı bilinen bir gerçek. Bu sebeple kısa dönem kiralamada araçları elde tutma süreleri 7-8 aylardan 12 aylara çıkacaktır” dedi.

Talep çok yüksek
Uzun dönem kiralama sektörü için yöneltilen iddiaların asılsız olduğunu belirten Ekici söyle devam etti: Operasyonel kiralamaya talep şu anda oldukça yüksek. İçerisinden geçtiğimiz dönemde bankalar, sağlayacakları likidite desteğiyle 30 milyar TL’yi aşkın büyüklüğü olan bir sektörü canlı tutma noktasında büyük rol oynuyor. Bu süreçten herkesin karlı çıkması için dönmekte olan çarkların çevrilmeye devam etmesi önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde, bankalar ve kiralama sektörü şeffaf bir iş birliği çerçevesinde ilerlemeli ve geçici sıkıntıları birlikte aşmalıdır.

ÖTV indirimi can suyu gibi
Yeni ÖTV ve KDV indirimi hususuna değinen TOKKDER Başkanı İnan Ekici “Alınan vergi indirimi kararının otomotiv pazarı için can suyu olacağını düşünüyorum. Ancak bununla birlikte yüksek fonlama maliyetleri sebebiyle kredi faiz oranlarının da iyileştirilmesi gerekiyor.  ÖTV ve KDV indirimi uygulaması 2019 yılında da devam eder, kredi faiz oranları da iyileşirse otomotiv pazarı 2019 yılında 650-700 bin adet seviyesine ulaşabilir. Yeni vergi indirimi kısa bir süre için ikinci el araç satış piyasasını olumsuz etkileyecek gibi görünse de bu durumun çok uzun sürmeyeceğini ve ikinci el araç satışlarının da toparlanacağına inanıyorum” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...