Denizlere “millî işletim” sistemi

Denizlere “millî işletim” sistemi

TEKNOLOJİ Haberleri

Türkiye'nin millî işletim sistemi PARDUS'ü yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar sürüyor.

Osman Çobanoğlu ANKARA
Millî işletim sistemini birçok kamu kurumuna entegre etmek için uzun zamandır çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK, yıl sonuna kadar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında PARDUS'e geçişleri tamamlayacak. Daha öncesinde milli işletim sisteminden 2.2 milyar dolar kâr etmeyi hedeflediklerini açıklayan TÜBİTAK yeni kamu kuruluşlarına da PARDUS'ü götürecek. Edinilen bilgilere göre yine yıl sonuna kadar en az bir kamu kurumunun daha PARDUS'e geçirilmesi için çalışmaların başlatılması planlanıyor. Bunun yanı sıra en az bir şehirde kamu hastanesi birliği, bir de belediye ile PARDUS'e geçiş konusunda çalışmaların başlatılması amaçlanıyor.
Bunların yanı sıra çeşitli kamu kurumlarının bilgi işlemcilerine verilen PARDUS eğitimlerinin de artırılması bekleniyor. Ayrıca bu eğitimlerin sayısının yanı sıra içeriğinin de zenginleştirilmesi sağlanacak. Yapılacak bir diğer önemli çalışma ise firmalara yönelik olacak. Firmalara yönelik özel bir çalıştayın önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 2023 hedefleri kapsamında 1 milyon 800 bin bilgisayara ulaşması beklenen PARDUS'ün henüz yaklaşık 130 bin bilgisayarda kullanıldığı düşünülüyor. Bu sayı içerisinde kamu kurumları ve bireysel kullanıcı bilgisayarları yer alıyor. PARDUS ilk olarak 2005 yılında kullanıcılara sunulmuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...