Cepte 1GB hıza ulaşılacak

Düzenleyen:
Cepte 1GB hıza ulaşılacak

TEKNOLOJİ Haberleri

4.5G ile Wi-Fi teknolojilerinin hızlarını bir araya getiren GiGA LTE teknolojisiyle mobilde 1GB hıza ulaşılacak. Türkiye bu teknoloji sayesinde 4.5G ile aynı anda 5G’ye de geçmiş olacak.

Ömer TEMÜR  BARCELONA

Türkiye daha 4.5G’ye geçmeden 5G hızında internet cebe geliyor. 1 Nisan’da devreye girecek olan 4.5G ile Wi-Fi’yi aynı anda kullanabilen GiGA LTE  (GİGA 4.5G) teknolojisiyle cepte 1GB hıza ulaşılacak. Türk Telekom, Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) GiGA LTE teknolojisini Türkiye’deki müşterilerine sunan ilk operatör olmak üzere Güney Kore’nin lider telekomünikasyon şirketi Korea Telecom ile iş birliği anlaşması imzaladı. Dünyada ilk defa Güney Kore’de kullanılan teknoloji bugüne dek bir mobil cihaz üzerinde ulaşılabilen en yüksek hız olarak tanımlanıyor. GiGA LTE teknolojisini destekleyen telefon, Wi-Fi noktası menziline girdiğinde 4.5G ve Wi-Fi kapasitesini otomatik olarak bir arada kullanmaya başlayacak. Bu iki teknolojinin bir araya gelmesiyle cepten saniyede 1 gigabit seviyesinde hıza ulaşmak mümkün olacak. GiGA LTE uyumluluğu, uygun donanıma sahip cep telefonuna bir defalığına indirilen bir yazılımla sağlanacak. Türk Telekom mobil aboneleri, bu yazılımı kurduktan sonra 4.5G kapsama alanında bulunan Türk Telekom Wi-Fi noktalarında Türkiye’nin en hızlı mobil internetini kullanmaya başlayabilecek.
TÜRKİYE’Yİ SÜPER LİGE TAŞIYORUZ
Türk Telekom ve Korea Telecom arasında yapılan anlaşmanın Türkiye’yi mobil iletişimde ‘dünya süper ligine’ taşıyacağını belirten Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, “Bu anlaşmayla Türkiye’de mobil kullanıcılara saniyede 1 gigabit hızında bağlanma imkânı sağlayacak mobil teknolojiyi Türkiye’ye taşıyoruz. Bu hız, bugüne dek bir mobil cihaz üzerinde ulaşılabilen en yüksek hız” diye konuştu. GiGA LTE teknolojisinin, ancak ileri teknoloji üstyapısı ve yüksek hızlı ve ülkenin her yanını saran fiber altyapıyla mümkün olabileceğine dikkat çeken Aslan şöyle devam etti: “Türkiye’deki hanelerin yüzde 98’ine genişbant hizmeti sağlıyoruz ve Türkiye’nin 81 iline yayılmış 213 bin kilometre fiber altyapıya sahibiz. Fiber altyapımız, Türkiye’deki hanelerin yüzde 62’sine ulaşıyor. Bu gücümüzü Türk Telekom tek markasıyla mobile de taşıdık ve fiberin gücünü mobil cihazlara ulaştırmak için kolları sıvadık. Attığımız bu adım entegrasyon sürecinin en güzel örneklerinden biri olacak.” Aslan Korea Telecom ile stratejik iş birliğin bununla sınırlı kalmayacağını akıllı ev, akıllı şehir, büyük veri gibi konularda da devam edeceğini ifade etti.
Korea Telecom CEO’su Chang-Gyu Hwang da, GiGAtopia vizyonu sayesinde tüketicilere GiGA hızları sabit internet, mobil, Wi-Fi noktaları ve UHD TV kanalları üzerinden ulaştırdıklarını ifade etti. Chang-Gyu Hwang ayrıca “2018 Pyeong-Chang Kış Olimpiyatlarında dünyada ilk kez 5G hizmetini vereceğiz ve Türk Telekom’la olan bu stratejik ortaklığımız bunun gibi pek çok vizyoner alanı da kapsayacak” dedi.

Zor sorular

Rami Aslan, diğer iki operatörün Türk Telekom hakkındaki eleştirilerine de tek tek cevap verdi. Operatörlerden birinin fibere hiç yatırım yapmadığını diğerin ise yetersiz olduğunu dile getiren Aslan şu soruları sordu:
Operatörlerden biri hiç yatırım yapmamış. 
O zaman diğer ikincisi nasıl yapmış?
Diğeri kazı izni alamıyoruz diyor.  Peki o zaman 14 sene boyunca nasıl yatırım yaptınız?
Kaynak israfından bahsediyorlar. 4.5G’ye geçerken mi akıllarına geldi?

 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...