Tatilde güvende kalmanın 10 yolu

Düzenleyen:
Tatilde güvende kalmanın 10 yolu

TEKNOLOJİ Haberleri

Sosyal medyada tatil konumunuzu bildirerek farkında olmadan hırsızlara davetiye çıkarabilir ya da mail adresinize gelen bir tebrik kartını açarak bütün bilgilerinizi çaldırabilirsiniz. Suçluların hedefi olmak istemiyorsanız aşağıdaki 10 şeye dikkat edin!..

Ömer Temür - Bayramla birlikte sahil kentleri dolup taştı. 9 günlük tatili fırsat bilenler soluğu otellerde aldı. Ancak böyle dönemler suçlular için bulunmaz bir fırsat. Sosyal medyada tatil konumuzu bildirerek farkında olmadan hırsızlara davetiye çıkarabilirsiniz. Ya da mail adresinize gelen bir tebrik kartını açarak bütün bilgilerinizi çaldırabilirsiniz. “Bayramı siz kutlayın, hackerler değil” diyen Eset Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, internetten bayram armağanı olarak ulaşan ‘imkansız‘ teklif ve mesajlar konusunda dikkatli olmaya çağırdı. Akkoyunlu, tatile çıkanlar için 10 öneride bulundu. 

BUNLARI YAPIN 
1- Tatile çıkarken konumunuzu herkesle paylaşmayın. Bir hafta boyunca evde olmadığınızı herkes bilmek zorunda değil. Özellikle de hırsızlar bilmese iyi olur. 
2- İmkânsız teklifler kafanızı karıştırmasın. Kullanıcıların ilgisini çeken “Bedava!” “Kazandınız!” gibi mesaj ve e-maillere karşı uyanık olun. 
3- E-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bayram tebrik kartları sanal dünyada çok rağbet görüyor. Saldırganlar da bunun farkında oldukları için birçok sahte kart ve bu kartların yönlendiği linkleri dolaşıma sokmaktan çekinmiyorlar. Gerçekte bu linkler, kullanıcıyı bulaşıcı sitelere götürüyor. Tanımadığınız, size hiçbir şey ifade etmeyen kişilerden gelen linkleri tıklamayın.
4- Özel günlerde arama motoru zehirlenmeleri artıyor. Siber suçlular, arama motorlarında “Ramazan Bayramı” ya da “Şeker Bayramı” gibi kelime aramalarında bulaşıcı sitelerin üst sıralarda yer almasını sağlayabiliyor. Kullanıcı böylece virüslü sitelere ya da reklam içerikli sayfalara yönlendiriliyor. Yolun sonunda genellikle ödeme detaylarının girilmesinin istendiği bir ekrana ulaşılıyor. Bu durumda herhangi bir kişisel bilginizi ve özellikle de ödeme bilgilerinizi paylaşmayın.
5- Acil durum oluşmadığı sürece ortak Wi-Fi ortamlarında parasal işlemler yapmayın. Güvenliği kuşkulu kablosuz internet noktalarında ya da internet kafelerde gerekmedikçe bankacılık işlemleri ya da online alışveriş yapmayın. Özel bilgileriniz başkaları tarafından görüntülenebilir.
6- Tatile çıkmadan ve fırsat buldukça bilgisayarınızı olası virüs bulaşmalarına karşı online tarayın. 
7- USB aygıtları ve diğer hafıza kartlarını virüslere karşı tarayın. Çünkü tatil dönemlerinde artan kullanımla beraber daha fazla virüs bulaşıyor. Ayrıca USB belleği takınca virüslerin bulaşabilmesine sebep olan AutoRun (otomatik çalıştır) özelliğini devre dışı bırakın.
8- İşletim sisteminde oluşan açıklar, siber suçlular tarafından önemli bir virüs bulaştırma aracı olarak değerlendiriliyor. Dijital sistemlerinizdeki güncelleme uyarılarını dikkate alın ve tatile çıkmadan sistem yamalarını yüklemeyi ihmal etmeyin. 
9- Önemli verilerinizi mutlaka yedekleyin ve güvenli bir ortamda saklayın. Böylece bilgisayarınız, tabletiniz veya telefonunuz çalındığı veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz.
10- Her zaman güncel ve proaktif bir antivirüs yazılımı kullanın. 2016 itibarıyla dijital dünyadaki zararlı yazılım sayısı 500 milyonu buldu. Korunmuyorsanız, 500 milyon zararlının ulaşmaya çalıştığı açık hedeflerden birisiniz. 
Tatilde güvende kalmanın 10 yolu
Oyunseverler için tasarlandı
Tatilini bilgisayar oyunlarıyla değerlendirecek olan öğrencilere Plantronics yeni kulaklığı RIG 500HD'yi sundu. ESL iş birliği ile tasarlanıp geliştirilen kulaklık profesyonel e-spor oyuncularının aradığı tüm özelliklere sahip. Modüler bir yapıya sahip RIG 500HD, 200 gram ağırlığı, ayarlanabilir ve ergonomik kafa bandı, çıkarılabilir kulaklık yastıkları,  isteğe göre kullanılan çıkarılabilir mikrofonu ve Dolby 7.1 ses kartı ile çok yönlü ses deneyimi sunuyor. RIG 500 HD'nin satış fiyatı ise 299 TL.
Tatilde güvende kalmanın 10 yolu
25 metre derinlikte fotoğraf keyfi
Canon'un zorlu şartlara uygun kompakt modeli PowerShot D30, suya, toza ve şoka dayanıklılığıyla yaz tatilinin vazgeçilmezi olacak. 25 metre derinliğe kadar su altında çekim yapabilen PowerShot D30, 2 metre yüksekten düşmelere karşı da dayanıklı. D30 bu özellikleri ile snowboard'dan tüplü dalışa kadar en heyecanlı dış mekân aktiviteleri için ideal bir performans sunuyor.

Cortana artık daha akıllı
Dünya çapında 350 milyonu aşkın bilgisayarda kullanılan Windows 10 işletim sistemine yeni güncelleme geldi. Birçok yenilik ve geliştirme içeren Yıldönümü Güncellemesi, Windows 10 yüklü bilgisayarlara ücretsiz olarak yüklenebilecek. Güncelleme ile Cortana daha gelişmiş hatırlama yeteneklerine kavuşurken, Microsoft Edge daha hızlı bir tarayıcı deneyimi sunuyor. Güncelleme ile Windows Hello ile birlikte iHeartRadio ve DropBox gibi servislere şifresiz ulaşabilir hale geldi. Ayrıca Windows Defender ve Windows Ink daha işlevsel hale getirildi. Ücretsiz yükseltme için son gün 29 Temmuz 2016.

Huawei P9 ile satış rekoru kırdı
Huawei'nin amiral gemisi P9 ve P9 Plus bugüne dek görülmemiş bir satış başarısına imza attı. Huawei, P9 ve P9 Plus satışa sunulmalarını takip eden ilk 6 hafta içinde Çin, Fransa, Finlandiya ve İngiltere'ye 2.6 milyon adet sevkiyat gerçekleştirdi. Bu rakam aynı zamanda Huawei P9'un P8'e göre yüzde 30 oranında daha fazla satış anlamına geliyor. Bu başarı ile birlikte Huawei, küresel pazardaki payını yüzde 8.5 oranına yükseltti ve dünyanın ilk 3 akıllı telefon üreticisi arasındaki yerini daha da sağlamlaştırdı. 

Anahtar teslim internet kurulumu 
Vodafone, sabit internet hizmetinde ücretsiz ‘Anahtar Teslim Kurulum’ hizmetini hayata geçiriyor. ‘Anahtar Teslim Kurulum’ ile Vodafone SuperNet’li olmak isteyen herkes, başka hiçbir teknik ekip ya da uzmana ihtiyaç duymadan internetini en hızlı şekilde bağlatabilecek. Müşterilerin evlerine kadar gelen Vodafone SüperNet kurulum ekipleri, tüm işlemleri sağlayacak. Vodafone SüperNet'in Anahtar Teslim Kurulum hizmetine ek olarak, 49.90TL’lik ‘Çekirdek Aile’ tarifesinin yanı sıra 12 aylık kontratlı ‘Öğrenci’ tarifesi de sunuluyor.  Sadece mobil değil ev kullanıcılarının da hayatını kolaylaştırdıklarını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, "‘Anahtar Teslim Kurulum’ hizmeti Türkiye’nin 81 ilinden Vodafone SuperNet’e başvuru yapan herkes, hiçbir ek ücret ödemeden ve teknik ekibe ihtiyaç duymadan kurulum sürecini hızlıca tamamlayabilecek" dedi.

5G teknolojileriyle 81 ilin tamamını akıllandıracak 
Telekomünikasyon ve teknoloji alanında dünyanın önde gelen oyuncularını bir araya getiren 5G Dünya Kongresi (5G World Summit), Londra’da düzenlendi. Kongreye Türk Telekom'u temsilen katılan Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen yeni nesil şehir uygulamaları katılımcılarla paylaştı. ‘Türkiye’de Yeni Nesil Şehirler’ konulu sunumunda yeni nesil iletişim teknolojileri sayesinde araçların, evlerin, okulların, şirketlerin ve şehirlerin akıllandığı bir gelecek öngördüklerini belirten Akarca, “Türk Telekom olarak başlattığımız Yeni Nesil Şehirlerle Dijital Devrim Hareketi çerçevesinde Türkiye’nin ilk entegre yeni nesil şehir projesini Karaman’da hayata geçirdik. Devamında Antalya’yı da yeni nesil şehir haline getirdik. Antalya ve Karaman’da kurgulanan yeni nesil şehirler sayesinde, akıllı sistemlerin yer aldığı lokasyonlarda elektrikte ve su kullanımında yüzde 30’a varan tasarruf sağladık. Hedefimiz 81 ilinde akıllı şehirler haline gelsi" dedi. Fiber altyapının yeni nesil şehirlerin olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Akarca, “214 bin km’lik fiber altyapımızla GiGA 4.5G gibi yeni nesil teknolojiler kullanarak, Türkiye’de en yüksek mobil hızı, saniyede 1 gigabit hızını, sunabilen tek operatörüz. Bu altyapı 5G ve ötesindeki teknolojilere bugünden hazır olmamızı sağlıyor. Türkiye’nin yeni nesil şehirleri Türk Telekom fiber altyapısı üzerinde yükselecek” diye konuştu.

Zekâ Küpü ile kodlamayı öğretiyor 
Turkcell,  “Zekâ Küpü” projesi kapsamında BİLSEM’lerde hayata geçirdiği teknoloji sınıflarında eğitim gören çocuklara ilk kodlama kitlerini yaz tatilinde deneyimlemek üzere dağıttı. Turkcell, yeni eğitim yılında toplam 20 bin çocuğa kodlama kitini ulaştırmayı hedefliyor. Kodlama kitlerini öğrencilere bizzat vermek üzere BİLSEM öğrencileriyle bir araya gelen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Özel yetenekli çocuklarımız teknoloji laboratuvarlarında 3 boyutlu yazıcılar, Arduino elektronik öğrenme kitleri, robot ve yazılım ekipmanlarıyla nesnelerin interneti ve yazılımcılık konusunda eğitim alabiliyorlar. Aynı zamanda bu gençlerimizin, 4. Sanayi Devrimi olan Endüstri 4.0’ın aktif ve üreten oyuncusu hâline gelmelerine katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...