Bill Gates 'risk taşıyor' diyerek insanlığı uyardı: Yakında kendi başına hareket edebilecek

Düzenleyen: / Kaynak: Insider
- Güncelleme:
Bill Gates 'risk taşıyor' diyerek insanlığı uyardı: Yakında kendi başına hareket edebilecek

Teknoloji Haberleri  / Insider

Bill Gates, yapay zekanın geleceği hakkında 7 sayfalık bir makale yayınladı. Bu makalede, yapay zekanın dönüştürebileceği üç sektöre odaklandı; işgücü, sağlık ve eğitim. Milyarder girişimci, popüler hale gelen yapay zeka sohbet robotlarına ilişkin önemli ayrıntıları kaleme aldı. İşte Bill Gates'in yapay zekanın geleceğine ilişkin tahminleri...

Bill Gates, yapay zekanın (AI) geleceği hakkında uzun yıllardır fikirlerini sunuyor ve sonunda bunları bir kağıda dökmeye karar verdi. Microsoft'un kurucu ortağı, Salı günü yapay zekanın geleceği hakkındaki görüşlerini özetleyen ‘Yapay Zeka Çağı Başladı’ başlıklı yedi sayfalık makale yayınladı.

Insider’ın haberine göre, dünyanın en zengin insanlarından olan Bill Gates, yapay zeka (AI) geliştirmenin ‘mikroişlemcinin, kişisel bilgisayarın, internetin ve cep telefonunun geliştirilmesi kadar temel’ olduğunu yazdı.

Bu arada, makalenin zamanlaması da oldukça manidar. Çünkü ABD merkezli OpenAI şirketinin geliştirdiği GPT-4 destekli Microsoft’un Bing arama motoru bir hafta önce erişime açıldı. Öte yandan, Google ise Bard isimli yapay zeka sohbet robotunu kullanıma sundu.

Milyarder Bill Gates, insanların yapay zekayı kötüye kullanma riskinin bulunduğunu, ayrıca yapay zeka teknolojisinin zamanla geliştikçe‘kendi hedeflerini oluşturabilecek’ süper zeki veya ‘güçlü’ yapay zekanın oluşabileceğini söyledi.

Bill Gates 'risk taşıyor' diyerek insanlığı uyardı: Yakında kendi başına hareket edebilecek

Yapay zeka temelli sohbet robotu ChatGPT, Kasım 2022'de erişime açıldı ve 1 haftada 1 milyon kullanıcıya ulaşarak rekor kırdı. ChatGPT ve benzeri sohbet robotları, sorulara insan benzeri bir dil kullanarak cevap veriyor. 

YAPAY ZEKA İŞİMİZİ ELİMİZDEN Mİ ALACAK YOKSA YARDIMCIMIZ MI OLACAK?

Gates, yapay zekanın hem insanların üretkenliğini artırmak için bir araç olarak kullanılabileceğini, hem de işyerinde, sağlık hizmetlerinde ve eğitimde küresel eşitsizlikleri iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtti.

Gates, yapay zekanın ‘dijital kişisel asistan’ olarak nasıl kullanılabileceğini de anlattı. Microsoft Office gibi dijital çalışma araçlarına entegre edilen yapay zekanın e-postaları yönetmeye ve yazmaya yardımcı olabileceğini yazdı. Bulunduğu şirketi ve sektörü hakkında engin bilgi ve verilerle donatılmış, yapay zeka tarafından üretilen bu ‘kişisel asistanlar’ın, çalışanların iletişim kurması için kaynak olarak da kullanılabileceğini yazdı.

Bill Gates’e göre, yapay zeka gelecekte sağlık çalışanları için zahmetli işleri üstlenecek bir dijital yardımcı da olabilir. Yapay zekanın sağlık sektöründe kullanımına ilişkin Gates’in düşüncesi şu şekilde; sağlık çalışanlarını sigorta taleplerini dosyalamak, evrak işlerini tamamlamak ve muayene çizelgesini hazırlamaktan kurtarabilir. 

Gates, yapay zekanın sağlık hizmetlerinde tıbbi verileri analiz etmek ve ilaç tasarlamak için halihazırda kullanıldığını belirtti ancak ona göre yapay zeka, ilaçların yan etkilerini tahmin etmeye ve dozaj seviyelerini hesaplamaya yardımcı olabilir.

YAPAY ZEKA ÖĞRETMENİNİZ BİLE OLABİLİR

Gates, yapay zekanın öğrencilerin öğrenme stillerine göre uyarlanmış içerik sunarak ve ayrıca bireysel öğrencileri neyin motive ettiğini ve motivasyonunu düşüren şeyleri öğrenerek önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde eğitimi dönüştürebileceğini ileri sürdü.

Yapay zeka, dersleri planlamaya yardımcı olarak ve öğrencilerin sınıf konularını kavrayışını değerlendirerek öğretmenlere de yardımcı olabilir.

Gates, ‘düşük gelirli hanelerdeki öğrencilerin geride kalmaması için’ yapay zekanın dünya genelindeki düşük gelirli okullar için eşit derecede erişilebilir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...