ChatGPT'yi geliştiren Sam Altman 'Bundan biraz korkuyorum' diyerek itiraf etti: Yapay zeka toplumları yeniden şekillendirecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ChatGPT'yi geliştiren Sam Altman 'Bundan biraz korkuyorum' diyerek itiraf etti: Yapay zeka toplumları yeniden şekillendirecek

TEKNOLOJİ Haberleri

Tartışmalı yapay zeka aracı ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketinin CEO'su Sam Altman, teknolojinin toplumu yeniden şekillendirirken gerçek tehlikelerle karşı karşıya kalınabileceği konusunda uyardı.

Kasım 2022’de teknoloji dünyası büyük bir gelişmenin haberiyle çalkalandı. ABD merkezli yapay zeka şirketi OpenAI, yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’yi halkın kullanımına açtı. Bu yapay zeka aracı, verilen başlıklardan metinler oluşturabiliyor. Yani, siz ChatGPT’ye “Yapay zeka nasıl gelişti” diye soru sorduğunuzda uygulama size tıpkı bir insanın kaleminden çıkmış gibi açıklayıcı bir metin oluşturuyor. Üstelik sistem, şarkı ve şiir yazımı gibi daha sanatsal, edebi ve hikaye gibi kurgusal dil de kullanabiliyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde şirket, ChatGPT'nin son sürümü olan GPT-4'ü kullanıma sundu. GPT-4 ise, başlıklar bir yana verilen her şeyden metin oluşturabiliyor. Örneğin, bir yumurta görseli yüklediğinizde size o yumurta ile hangi yemekleri yapabileceğinizi 'tarifiyle' birlikte bile söylüyor. 

OPENAI CEO'SU DA YAPAY ZEKA'DAN KORKUYOR

Peki, ChatGPT’nin arkasında kim var ve onun yapay zekaya ilişkin düşünceleri neler? Eğer bunu merak ettiyseniz, OpenAI CEO’su Sam Altman dikkat çeken bir açıklama yaptı. 37 yaşındaki Sam Altman, insanlık için potansiyel olarak olumsuz sonuçlara karşı korunmak için resmi kurumların ve toplumun teknolojiye dahil olması gerektiğini söyledi.

Altman, Perşembe günü ABC News'e yaptığı açıklamada insanları yapay zeka konusunda şu sözlerle uyardı: “Burada dikkatli olmalıyız. Bence insanlar bundan biraz korktuğumuz için mutlu olmalı. Özellikle bu modellerin (yapay zeka araçlarının) büyük ölçekli dezenformasyon (yanlış bilgi paylaşımı) için kullanılabileceğinden özellikle endişeliyim. Artık bilgisayar kodu yazma konusunda daha iyi hale geldiklerine göre, saldırgan siber saldırılar için kullanılabilirler.”

Öte yandan, Sam Altman, tehlikelerine rağmen yapay zekanın ‘insanlığın şimdiye kadar geliştirdiği en büyük teknoloji’ olabileceğini sözlerine ekledi.

ChatGPT'yi geliştiren Sam Altman 'Bundan biraz korkuyorum' diyerek itiraf etti: Yapay zeka toplumları yeniden şekillendirecek

OpenAI şirketinin CEO'su Sam Altman

CHATGPT VE GPT-4 TARİHE GEÇTİ

OpenAI'ın dil yapay zeka modeli ChatGPT’nin en son sürümü olan GPT-4, orijinal sürüm piyasaya çıktıktan dört ay sonra halkın kullanımına sunuldu ve böylece, tarihin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması haline geldi.

Yapay zeka mühendisi Sam Altman, ChatGPT’nin mükemmel olmamasına rağmen ABD’deki hukuk sınavlarında yüzde 90 ve lise SAT matematik testinde mükemmele yakın bir puan aldığını söyledi. Ayrıca çoğu programlama dilinde bilgisayar kodu yazabileceğini de belirtti.

YAPAY ZEKADAN NEDEN KORKUYORUZ?

Peki, bazı insanlar neden yapay zekadan korkuyor? Bunun en büyük nedeni, gelecekte yapay zekanın insanların yaptıkları işleri yapacak olmasına ve makinelerin insanlarını yerini alarak insanları işsiz bırakacağına dair endişeler. Ancak Altman, "Birinin ona komut vermesini bekliyor. Bu, büyük ölçüde insan kontrolünde olan bir araç." sözleriyle yapay zekanın yalnızca insanlardan gelen yönlendirme veya veri girişiyle çalıştığına dikkat çekti.

Bu noktada, Altman, hangi insanların giriş kontrolüne sahip olduğu konusunda endişeleri olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Koyduğumuz bazı güvenlik sınırlarını uygulamayan başka insanlar da olacak. Bence toplumun buna nasıl tepki vereceğini, nasıl düzenleyeceğini, nasıl başa çıkacağını anlamak için sınırlı bir zamanı var."

ELON MUSK YAPAY ZEKA KONUSUNDA UYARDI

OpenAI'ın ilk yatırımcılarından biri olan Tesla CEO'su Elon Musk, defalarca AI (yapay zeka) veya AGI'nin (yapay genel zeka) nükleer silahtan daha tehlikeli olduğunu ileri sürdü. Musk, ChatGPT destekli Bing arama motorunu halkın kullanımına açan Microsoft'un etik gözetim bölümünü dağıtmış olmasından duyduğu endişeyi dile getirmişti.

YAPAY ZEKA ARTIK AKIL YÜRÜTME UYGULUYOR

Bu arada, Sam Altman, GPT-4 sürümünün ezberleme yerine tuhaf tepkilere yol açabilen tümdengelime dayalı akıl yürütme tekniği kullandığını kabul etti. Altman, "İnsanları en çok uyarmaya çalıştığım şey, 'halüsinasyon sorunu' dediğimiz şeydir. Araç, olayları tamamen uydurulmuş gerçeklermiş gibi kendinden emin bir şekilde ifade edecek.” dedi. 
Altman, söz konusu yapay zeka araçlarının artık bir veri tabanı gibi değil, bir muhakeme aracı gibi çalışmasını istediğini söyledi.

(The Guardian / ABC News) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...