Nedeni Çernobil faciası zannediliyordu... Domuzlardaki radyoaktivitenin sebebi bulundu

Düzenleyen: / Kaynak: Sky News
- Güncelleme:
Nedeni Çernobil faciası zannediliyordu... Domuzlardaki radyoaktivitenin sebebi bulundu

TEKNOLOJİ Haberleri  / Sky News

Bilim insanları, onlarca yıldır Orta Avrupa'daki yaban domuzlarında yüksek düzeyde radyoaktivite buluyordu. Bunun sebebi ise Çernobil faciası zannedilmekteydi. Ancak yeni bir çalışma başka bir bulguyu ortaya çıkardı.

Orta Avrupa'da çok sayıda yaban domuzunda yüksek radyoaktivite tespit ediliyor. Uzun yıllardır bunun nedeni olarak Çernobil nükleer felaketi olduğu düşünülüyordu ancak araştırmalar temel nedenin aslında daha eskilere dayandığını gösteriyor.

Bilim insanları, radyoaktivitenin 1960'larda Soğuk Savaş sırasında nükleer silahların test edilmesiyle bağlantılı olduğunu tespit etti. Radyonüklid salınımının, gıda zincirini sürekli olarak kirleterek ve geleneksel maruz kalma riski oluşturarak halk sağlığına yönelik potansiyel tehditler oluşturabileceğine dair uyarılar var.

Çalışmada "Nükleer saldırı tehditleri veya Rusya-Ukrayna savaşı sırasında kazara salınım tehditleri nedeniyle, herhangi bir salınımın kaynağını tespit edebilmek ve bunun çevresel sonuçlarını değerlendirebilmek artık her zamankinden daha zorunlu." ifadesine yer verildi. 

YABAN DOMUZU PARADOKSU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

Bilim insanları yıllardır 'yaban domuzu paradoksu' adı verilen bir olgu üzerinde kafa yoruyor; radyoaktivite düzeylerinin zamanla düşmesi gerekse de, 1986'dan bu yana hayvanlardaki düzeylerde önemli bir düşüş yaşanmadı.

Bu durum, domuzların, son 78 yılda radyoaktif materyali yavaş yavaş emen kirlenmiş toprakta yetişen geyik yer mantarlarını sıklıkla yemelerinden kaynaklanıyor.

YÜZLERCE NÜKLEER BOMBA TESTİ YAPILDI

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, gerçekleştirilen nükleer testlerin dörtte biri atmosferde patladı ve sonrasındaki günlerde küresel rüzgarlar serpintiyi geniş bir alana yaydı. İlk test 16 Temmuz 1945'te ABD/New Mexico'daki bir çöl bölgesinde gerçekleşti, daha sonra Amerika Birleşik Devletleri 200'den fazla, Sovyetler Birliği 200'den fazla, Britanya yaklaşık 20, Fransa yaklaşık 50 ve Çin yaklaşık 20 defa deneme yaptı. 

Araştırmanın yazarları, 2019 ile 2021 yılları arasında Almanya'nın Bavyera eyaletindeki 11 bölgeden alınan yaban domuzu eti örneklerini analiz etti; bu oran, ülkenin kontaminasyon seviyelerine ilişkin yasal sınırının yüzde 88 üzerinde çıktı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Sky News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...