Yardım bahanesiyle dolandırıyorlardı! Sahte IBAN’ı yapay zekâ tespit edecek

- Güncelleme:
Yardım bahanesiyle dolandırıyorlardı! Sahte IBAN’ı yapay zekâ tespit edecek

TEKNOLOJİ Haberleri

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) araştırmacıları, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından “bağış” ve “yardım” bahanesiyle sosyal medyada resmî kurumların adını kullanarak artan dolandırıcılığın önüne geçmek amacıyla yapay zeka destekli sistem geliştirdi.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - “Twitter Veri Analizi ile Dolandırıcılık Tespiti” adı verilen ve şu an sadece Twitter üzerinde çalışan yazılım, “AFAD”, “Kızılay”, “AKUT”, “AHBAP” gibi anahtar kelimelerin geçtiği Tweet’leri tarayarak içerisinde yer alan IBAN’ların ilgili kurumlara ait olup olmadığını kontrol ediyor. Yardım toplama izni olmayan hesap numaraları yazılım tarafından “şüpheli” olarak işaretlenip kullanıcıya gösteriliyor.

BİLGEM’de uzman araştırmacı olarak görev yapan İlknur Dönmez, programa BTK’nın erişiminin bulunduğunu  belirterek “Program öncelikle resimleri optik tarama sistemlerinden geçirip metne dönüştürüyor. Böylelikle hem metinde hem de resimde olan AFAD, AKUT, Kızılay, AHBAP gibi anahtar kelimeleri buluyor. Bunun yanında varsa IBAN’ları çıkarıyor. Daha sonra o IBAN’ların ilgili kurumlara ait olup olmadığı kontrol ediliyor. Bir uyuşmazlık varsa bunlar sistem tarafından şüpheli olarak işaretleniyor. Böylece programı kullanıcısının şüpheli Tweet’leri görmesi sağlanıyor. İçerisinde anahtar kelimeler bulunan 1 milyon 500 bin Tweet tarandı. Bunlardan 1.000 tanesi şüpheli olarak işaretlendi. BTK bizim şüpheli olarak  işaretlediğimiz Tweet’lerin gerçekten şüpheli olup olmadığını kontrol edip bununla ilgili gerekli işlemi yapıyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...