Kamu saldırı altında: Halkın verisini çalıp fidye istiyorlar

- Güncelleme:
Kamu saldırı altında: Halkın verisini çalıp fidye istiyorlar

Teknoloji Haberleri

Siber güvenlik firması Brandefense’in Kurucu Ortağı Hakan Eryavuz, hastane, okul, savunma sanayii şirketleri ile kritik altyapı tesislerine yönelik saldırılarda artış yaşandığına dikkat çekerek “Özellikle toplumun geniş kesimine mal olabilecek sağlık, eğitim, gıda ve tarım sektöründe görülen saldırılar ciddi tehditler oluşturuyor” dedi.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Son dönemde devlet kurumlarına yönelik siber saldırılarda artış yaşanıyor. Siber saldırganlar daha çok fidye saldırılar düzenleyerek ele geçirdiği verilerle topluma şantaj yapıyor.

Kamu kurumları ve firmalara siber güvenlik hizmeti veren Brandefense Kurucu Ortağı Hakan Eryavuz “Brandefense Fidye Yazılımı Trend Raporu’na göre hastanelere, okullara, savunma sanayii şirketlerine ve kritik altyapı tesislerine yönelik saldırıların artış gösterdiği görülüyor. Artık neredeyse her gün siber saldırı ve veri sızıntısı ile karşı karşıyayız. Özellikle toplumun geniş kesimine mal olabilecek sağlık, eğitim, gıda ve tarım sektöründe görülen saldırılar ciddi tehditler oluşturuyor. Çünkü muhtemel sonuçlar doğrudan olarak kurumsal yapıları zarara uğratsa bile, saldırıdan etkilenen organizasyonların topluma verdiği hizmetlerin aksıyor olması da herkes için problem teşkil ediyor. Örneğin 221 kötü niyetli saldırıya rastlanan imalat sektörü, tehditlerden en çok etkilenen alan olarak dikkat çekiyor. Bu saldırılar hem maddi hem de itibar kaybı gibi manevi zararlara yol açıyor” dedi. 

FİDYE TALEP EDİYORLAR

Siber saldırı yöntemlerinin farklılık gösterdiğine dikkat çeken Eryavuz “Özellikle son dönemde fidye yazılımı saldırılarının ciddi zararlara sebep olduğunu gözlemliyoruz. Zaman içerisinde kullanılan yöntemlerin kapasitesinin artması tehlikenin boyutunu daha kapsamlı hâle getiriyor. Tehdit aktörleri, maddi çıkar elde etmek amacıyla kamu kurum ve kuruluşların veya özel sektördeki şirketlerin dijital alandaki verilerini ele geçirerek fidye talep ediyor. Fidye almamaları hâlinde elde edilen kritik verileri paylaşmakla tehdit eden kötü niyetli aktörler, kritik dosyaları kamuya açık platformlarda paylaşıyor” diye konuştu. 

MALİYETİ MİLYON DOLARLARI BULUYOR

Global tarafta ise birçok dev firmanın hacklendiğini dile getiren Eryavuz şunları kaydetti: Saldırılar milyon dolarlık kayıplara neden oluyor. IBM tarafından veri sızıntılarına ilişkin hazırlanan raporu incelediğimizde bir veri siber olayın ve veri sızıntısının firmalara verdiği zararın ortalama maliyetini 4,24 milyon dolar olarak görüyoruz. Brandefense olarak, siber güvenlik analistlerimizin koordineli çalışmasından ve otomatize darkweb ve surface web takibi yapabilen ve çeşitli sorunları saptayan ürünlerimizden faydalanarak muhtemel saldırıları önlemede aktif rol alıyoruz. Zaman zaman müşterilerimiz henüz aksaklıkları fark etmemişken dahi kısa süre içerisinde bilgi sahibi oluyor, ilgilileri bilgilendiriyor, açıkları gideriyoruz. Bununla birlikte, dijital risk koruması ürünlerini daha efektif şekilde kullanmak adına kurum içinde var olan güvenlik teknolojileriyle entegre olarak çalışılabilir. Böylece tespit ve reaksiyon süreleri ciddi oranda düşürülebilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...