Aile ve ülke ekonomisine kadın dopingi

- Güncelleme:
Aile ve ülke ekonomisine kadın dopingi

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de 1.5 milyon kadın, el işlerini satarak ve doğrudan satış yön- temiyle 1 milyar doları aşan bir pazara ulaştı.



Kadınlar bazı organizasyonlarla yaptıkları el işleriyle ailelerine destek oldukları gibi şehit ailelerine de yardım ediyor. nbsp;


Global kriz, bütün dünyada büyük yıkımlara sebep olurken, Türkiye'de tahribatı büyük olmadan atlatılıyor. Bunda Türk insanının sosyal yapısının büyük payı var. Hem memleket bağlantısı, hem kadınların ev ekonomisine verdiği destek bu yapının en önemli mihenk taşlarından biri. Aile bütçesine katkı sağlamak isteyen kadınlar, ekonomiyi de kurtarıyor. Kadınlar, dünya çapında organize olan kozmetik ve ev gereçleri şirketlerinin doğrudan satış temsilcisi olurken, yurt içinde küçük gruplar halinde tekstil sektörüne el işleriyle destek veriyor. Bu kadınlara iş veren ve onlar üzerinden prim kazananlar kadınlarla birlikte sektör milyonlarca liralık büyüklüğe ulaşıyor. Türkiye'de önce küçük organizasyonlar halinde başlayan doğrudan satış, dünyadaki payının paralelinde büyüme gösterdi. Dünya çapında 87 milyondan fazla satış temsilcisine ve 140 milyar dolar büyüklüğe sahip olan doğrudan satış sistemi, Türkiye'de 600 milyon dolarlık pazara ulaştı. Doğrudan satış yapan 700 bin kişi ile herhangi bir yere bağlı olmadan, evde el işi yaparak çalışanların sayısının 1.5 milyonu, sağladıkları ekonomik büyüklüğün ise 1 milyar lirayı aştığı tahmin ediliyor. Kişi başına gelirin 4 liradan 6 bin liraya kadar olduğu 'evden iş yapma' ve 'doğrudan pazarlama ülkemizde Avon, Oriflame gibi markalarla başladı. Ardından Tupperware, Amway gibi markalar geldi.Tekstil ürünü, terlik, iç çamaşırı gibi ürünler de oldukça geniş bir yelpazede satılıyor. Erkeklerin de zaman zaman etkili olduğu doğrudan satış sisteminde, yerli kozmetik marka olan Hunca da nbsp;HuncaLife ile iddialı. Polis Bakım Yardım Sandığı iştiraki Poltek Teknoloji ve Yazılım da bu sistemle yıl sonunda kozmetikten 35 milyon, e-ticaretten ise 25 milyon lira ciro bekliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...