HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Domates gen bankası kuruluyor

Düzenleyen:
Domates gen bankası kuruluyor
Domates, Ordu, Haber

YAŞAM Haberleri

Ordu Üniversitesinde (ODÜ) yurt dışından ithal edilen domates tohum kullanımını azaltmak ve yerel tohum üretiminin yapılarak yerel domates çeşitlerinin üretimini üst seviyelere taşımak amacıyla çalışma başlatıldı.

ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülen çalışmada, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nden toplanan bazı yerel domates popülasyonları üzerinde araştırmalar yapılarak yörenin yerel domates gen kaynakları değerlendirilecek. Bu amaçla taze pazar ve sanayiye uygun çeşitlerin ortaya çıkarılması ve bölge ekolojisine uygun çeşitlerin belirlenmesi amacıyla bir çalışma başlatıldı. Yapılacak çalışma ile genetik çeşitliliğin azalması sonucu tohum muhafaza edemeyen üreticilerin yurt dışından alınan tohumları kullanmalarının önüne geçilmesini hedefleniyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Doğu Karadeniz Bölgesi’nden toplanan farklı domates popülasyon ve genotiplerinde üretim yapılarak bölge için önemli olan domates genotip ve popülasyonlarının Ordu ekolojik şartlarındaki adaptasyon yeteneklerini ortaya koymak ve bölgeye en uygun  domates tohumu çeşitlerinin belirlenmesini amaçladıklarını söyledi. Yarılgaç “Üniversite olarak bölgenin önemli tarımsal ürünleriyle ilgili bu tip bilimsel çalışmaları aralıksız sürdürerek ülke tarımına ve üreticisine katkı sağlamaya bununla beraber tarım ürünlerinin verimini artırmaya yönelik faaliyetleri yürütmeye devam etmekteyiz. Dünyada yaklaşık 160 milyon ton, Türkiye’de ise 12 milyon ton üretim değeri olan domates ve benzeri ürünlerle ilgili bilimsel çalışmalar ışığında yerli tohumlarla üretimi artırarak ürünlerin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarımını sağlama gayretindeyiz” dedi.  

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...