İndirimli ürün kandırmaca mı?

Düzenleyen:
İndirimli ürün kandırmaca mı?

YAŞAM Haberleri

Çarşı, pazar, market, tüketicileri alışverişe yönlendiren gizli ve açık sinyallerle dolu. Her indirime giren ürünü ucuz zannederseniz, ‘şu kadar alışverişe bu hediye’ anonslarına kanarsanız bütçe büyük açık verir...

Canan ERASLAN
 
Sadece ekmek ve süt almaya gittiğiniz marketten, poşetler dolusu yükle geliyor musunuz? Cevabınız ‘evet’ ve hatta ‘sık sık’ ise, siz ‘indirim’ ve ‘kampanya’ kelimelerinin hilesine kapılmışsınız demektir. Bu hilelerin cüzdanınızı daha fazla boşaltmaması için çok dikkat etmeniz gerekiyor. Pazarlama Uzmanı Mehmet Ali Bayhan, göz boyayan hileleri anlatırken uyarılarda da bulunuyor. 
Hiç düşündünüz mü; abur cubur reyonları neden marketlerin hemen girişindedir? Cevabı kolay. Asıl ihtiyacınız olan et, sebze ve meyve reyonlarına gidinceye kadar gözünüzü ‘janjanlı’ paketlerle kaplanmış ürünler boyayacak, sepetinize onları atmaya başlayacaksınız. Bu nedenle gözünüzü kapayın, önce ve doğruca sebze-meyve reyonuna gidin. 
Bir soru daha: Cüzdanınızda marketlerin kartları her geçen gün artıyor mu? Büyük ihtimalle evet... Onlar da “Puan biriktirin, hediye alın” duyurularıyla alışverişe teşvik ediyor ama yine dikkat... Onların ‘ucuz’ dediği ürünü, başka yerde daha ucuza bulabilirsiniz. 500 liralık alışveriş yaparak 10 liralık bir hediyeye razı olmayın.
 
Fiyat-gramaj karşılaştırması
 
Alacağınız ürünün mutlaka gramajına ve fiyatına birlikte bakın. Bazı ürünler ‘ucuz’ algısı sunmak için düşük fiyat yazıyor ancak 1 kiloluk bir yoğurt alacağınıza 750 gramlık bir yoğurt almış olabilirsiniz. 
 
2 ayrı marka, aynı fabrika ürünü
 
Tanıyıp bildiğimiz markaların yanı sıra, marketlerin ürünleri de var. Süt, yoğurt, peynir, sucuk, deterjan gibi birçok üründe var bunlar. Bunların üreticisine bakın. O marka ile market markasının ürününün aynı fabrika tarafından imal edildiğini göreceksiniz. Fiyat ise neredeyse yarı yarıya. Bu durumda da elbette cebinizi düşünün.
 
Son kullanma tarihine dikkat
 
Bazı ürünlerde ucuzluk varsa, son kullanma tarihi yaklaşmış olabilir. O ürünü alıp, 2 gün sonra çöpe atmak zorunda kalmamak için mutlaka son kullanma tarihlerine bakın. Bir de rafların ön taraflarında son kullanma tarihi tükenmeye yaklaşmış, arkalarda yeni ve taze ürünler bulunur. Arka tarafa uzanın.
 
Alışverişe mecbur bırakmasınlar
 
“Şu kadar alışverişe bu hediye” kampanyaları yayılmaya başladı. Diyelim ki siz 40 liralık alışveriş yaptınız ama o diş macunu 50 liralık alışverişe 5 lira. Siz 10 liralık lüzumsuz alışveriş yapacağınıza, o diş macununu 6 liraya alın.
 
 
 
 
 
 
 
Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...