Bitki hazinesi: 250 bin bitki türü 556 çelik dolapta

- Güncelleme:
Bitki hazinesi: 250 bin bitki türü 556 çelik dolapta

Yaşam Haberleri

Ankara Üniversitesi Herbaryumundaki en yaşlı örnek 200 yaşındaki ‘kangal çiçeği’... Bazı örnekler ise şu an doğada canlı hâlde bulunmuyor...

ESMA ALTIN'IN HABERİ - 1933 yılında cumhuriyet tarihinin ilk herbaryumu (Kurutulmuş bitki örneklerinin saklandığı yer) olarak kurulan Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryumu, Türkiye’nin bitki hazinesine ev sahipliği yapıyor.  Herbaryumda yüzyıllar öncesinden günümüze kadar muhafaza edilerek saklanan 10 bin türe ait 250 bin civarından bitki örneği bulunuyor. Bu bitkilerin 4 bini endemik türlerden oluşuyor. Bazı bitki örnekleri şu an doğada canlı hâlde bulunmuyor. En yaşlı örnek ise 200 yaşındaki ‘kangal çiçeği’. 1844 yılında Alman eczacı Dr. Noe tarafından İstanbul’dan toplanan bu çiçek önce yurt dışına gidiyor, ardından tekrar Türkiye’ye dönerek, herbaryumda yerini alıyor.

Kapılarını gazetemize açan herbaryumun sorumlusu Öğr. Gör. Selçuk Tuğrul Körüklü, Türkiye’nin bitki hafızasını oluşturan bu yer hakkında bilgi verdi. Herbaryumun, Ziraat Fakültesinin bünyesinde, Alman botanikçi Kurt Krause ve asistanı Hikmet Birand tarafından kurulduğunu söyleyen Körüklü “Burada Türkiye’nin bitki hazinesi, tarihi bulunuyor. Bitkilerin hafızası burada yaşatılıyor. Türkiye’nin biyoçeşitliliğinin zenginliğinin en büyük kısmını bitkiler oluşturuyor. Bu bitkilerin neredeyse tamamına yakını burada. Türkiye’deki bitki florası Avrupa kıtasıyla eş değer. Haftada bir yeni bir tür keşfediliyor” dedi.

Bitki hazinesi: 250 bin bitki türü 556 çelik dolapta
Herbaryumun sorumlusu Öğr. Gör. Selçuk Tuğrul Körüklü

HER BİTKİYE KİMLİK

Her bitkinin bir kimliğinin olduğunu belirten Körüklü “Bu kimlikte herbaryumun adı, kim tarafından, hangi yılda, nerede ve hangi ekolojik şartlarda toplandığı, bitkinin hangi aileye ait olduğu gibi bilgiler yer alıyor. Bir anlamda ispatı diyebiliriz” ifadelerini kullandı. Bitki türlerinin 556 çelik dolapta muhafaza edildiğini aktaran Körüklü, saklama şartlarının da önemine dikkat çekerek “Bitkiler, özelliklerini kaybetmeden özel bir şekilde karton üzerine presleme yapılarak, yatay vaziyette muhafaza ediliyor. Bitkilerin saklama şartlarında sıcaklık ve nem çok önemli. Nemin yüzde 40-60 arasında, sıcaklığın ise 22-23 derece arasında olması gerekiyor. Ankara’da nem olayı fazla olmadığı için bu örnekler daha rahat saklanıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK HERBARYUMU BİZDE

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, biyoçeşitliliği olan bir kampüse sahip olduklarını söyledi. Ünüvar “Kampüsümüzün, 445 tohumlu bitki, 62 farklı kuş türü ve onlarca bitki arasında mantarları da içeren bir biyoçeşitliliği bulunuyor. Bu, kampüs öğrenciler için âdeta bir açık hava eğitim alanı konumunda. Yine kampüs içinde bulunan herbaryum, içinde bir hazineyi barındırıyor. Türkiye’de 60 herbaryum var. Ancak en büyük ve en çeşitli koleksiyon üniversitemiz bünyesinde bulunan herbaryumda bulunuyor” şeklinde konuştu. Ankara Üniversitesi Tandoğan Yerleşkesinde yer alan herbaryum, randevu alınarak ziyaret edilebiliyor.

Düzenleyen:  - Yaşam
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...