Bu yıl 29 Şubat’ta doğanlar, dört yıl sonra ilk kez doğum günü kutlayacak

Düzenleyen: / Kaynak: BBC
- Güncelleme:
Bu yıl 29 Şubat’ta doğanlar, dört yıl sonra ilk kez doğum günü kutlayacak

Yaşam Haberleri  / BBC

Şubat'ın 29 çektiği artık yıl 2024'e denk geldi. Bu yıl 29 Şubat'ta doğan birçok kişi, doğum gününü dört yılın ardından ilk kez tam gününde kutlayacak.

Doğum gününü çoğumuz iple çekeriz ancak 2024 yılının 29 Şubatı’nda doğanlar için durum aynı olmayacak. Bu sene gözlerini 29 Şubat’ta dünyaya açan kişiler muhtemelen dört yılda bir doğum günlerini kutlayacakları için biraz buruk hissedecek.

Şubat ayı genellikle 28 günden oluşur ancak takvimler 4 yılda bir Şubat ayını bir gün fazla gösterir. Artık yıllar, Şubat ayının 28 yerine 29 gün çektiği yıllar olarak bilinir. 2024 yılı da onlardan biri.

KÖTÜ ŞANS MI GETİRİYOR?

BBC’de yer alan habere göre, bazı kültürlerde artık gün kötü şansla özdeşleştiriliyor. Yunanistan’da geleneksel olarak artık yılda evlenmek tavsiye edilmiyor. Özellikle de artık gün yani 29 Şubat’ta. Bazıları artık yılda yapılan evliliklerin boşanma ile sonuçlanacağına inanıyor.

İskoçya’da da artık günde cadıların kötülük yapmak için bir araya geldiğine inanılıyor. Bazı İskoçlar, 29 Şubat’ta doğum yapmanın halen kötü şans getirdiğine inanıyor.
Bazı diğer kültürlerde ise o gün doğmak aksine iyi şansla özdeşleştiriliyor. Bazı astronomlar eğer doğum gününüz, artık güne denk gelirse, özel bir yeteneğiniz olacağına inanıyor.

Bu yıl 29 Şubat’ta doğanlar, dört yıl sonra ilk kez doğum günü kutlayacak - 1. Resim

4,1 MİLYON İNSAN 29 ŞUBAT DOĞUMLU?

İstatistiklere göre bir bebeğin 29 şubatta doğma olasılığı 1461'de 1. Dünyada 29 Şubat'ta doğan yaklaşık 4,1 milyon insan var.

ARTIK YIL NE DEMEK?

Artık yıllar, Şubat ayının 28 yerine 29 gün çektiği yıllardır. Bu  uygulama; Dünya'nın Güneş çevresindeki bir turunun 365 gün değil, yaklaşık olarak 365 gün 6 saat sürmesi nedeniyle, her sene sonunda artan 6 saatlik süreleri bir tam güne çevirmek için oluşturulmuş. 

Gregoryen takvimde sonu -00 ile bitmeyen ve 4'e kalansız bölünebilen tüm yıllar, artık yıldır. Sonu -00 ile biten yıllar, yani yüzüncü yıllar ise eğer 400'e bölünebiliyorlarsa artık yıl olabilirler. Örneğin, 1900 yılı artık yıl değilken 2000 yılı artık yıldır. Artık yıllar her dört senede bir tekrar ettiği için en son artık yıl olan 2020'den itibaren 2024, 2028, 2032... şeklinde 2100 yılına kadar devam edecektir. 2100 yılı 400'e kalansız bölünmediği için artık yıl olmayacaktır. 

Düzenleyen:  - Yaşam
Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...