Enflasyon bu sefer mutfaktan vuruyor

Enflasyon bu sefer mutfaktan vuruyor

Ekonomi Haberleri

Tüketim harcamalarının 4'te birini oluşturan gıdadaki fiyat artışı mart ayında yüzde 2,10 olunca enflasyon yüzde 1,13 yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklamaya göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında yüzde 1,13, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,74 arttı. nbsp;Yüksek enflasyonun en büyük nedeni ise tüketimde birinci sırada yer alan gıda fiyatlarındaki artış. Harcamalarımızın 4'te birini oluşturan gıda ürünlerinde fiyatlar yüzde 2,10 artınca enflasyona etkisi de ağır oldu. Yılın ilk çeyreğinde gıda fiyatlarındaki artış oranı yüzde 7,5'e ulaştı. Mart ayında zam şampiyonu yüzde 29,01 ile karnabaharda olurken, sivri biberin fiyatı yüzde 18,3 arttı. Geçen ay fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 6,46'lık düşüşle salatalık oldu.
Son bir yılda ürün bazlı fiyat değişimlerine göz attığımızda ise geçtiğimiz yılın mart ayında 90 kuruş olan patateste fiyatın yüzde 183 artarak 2,56 liraya yükseldiğini görüyoruz. Aynı dönemde şoför ve eğitim kurumlarında fiyatlar yüzde 135 artarken, kuru fasulyenin fiyatı 5,77 liradan 10,25 liraya yükseldi. Fiyatı düşenler arasında yer alan domates, geçen yıl 2,78 liradan satılırken bu yıl yüzde 27,5 oranında ucuzlayarak 2,01 lira oldu. Araba kiralama ücretleri yüzde 17,9 geriledi. Kasko ve zorunlu trafik sigorta ücretleri de yüzde 13,8 düşerek araç sahiplerini sevindirdi.
Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Londra'da 'Ekonomik Görünüm ve Para Politikası' konulu bir sunum yaptı. Başçı sunumunda sıkı para politikası duruşunun, alınan makro ihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle tüketici kredilerinin büyüme hızının yavaşlamaya devam ettiğini vurguladı. Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözlenebileceği değerlendirildiğinde, baz etkisinin de katkısıyla Haziran ayına kadar enflasyondaki yükselişin devam edebileceğinin tahmin edildiğini belirten Başçı, önümüzdeki dönemde özel kesim nihai yurt içi talep ivme kaybederken ihracatın büyümeyi destekleyeceğini vurguladı. Başçı, 2014 yılında cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğinin tahmin edildiğini belirtti.


Fiyatlar hem içerden hem de dışardan etkilendi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) yazılı bir açıklama yaparak enflasyon rakamlarını değerlendirdi. MÜSİAD açıklamasında, enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasının nedeni olarak 17 Aralık sürecinin ve ABD Merkez Bankası FED'in para politikalarının normalleşmesi süreciyle beraber, Türk Lirası'ndaki değer kaybının etken olduğu belirtilerek "İthal girdi fiyatlarının göreceli olarak artmasından kaynaklanan bir enflasyon baskısı olduğu da görülmektedir" denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...