Piyasalarda gözü kulağı ABD’de! Enflasyon rakamları dolar, altın ve petrol fiyatlarına yön verecek

Düzenleyen:
Piyasalarda gözü kulağı ABD’de! Enflasyon rakamları dolar, altın ve petrol fiyatlarına yön verecek

EKONOMİ Haberleri

Dolar ve altın yeni güne hareketli başladı. Yeni haftaya yükselişle başlayan Dolar/TL kuru 11 Mayıs Çarşamba gününde de yükselişini sürdürdü. 20 Aralık’tan bu yana ilk defa 15 TL seviyesini gören dolar, altın fiyatlarını da etkilemiş durumda. Ons altında düşüş söz konusu olurken gram ve çeyrek altında yükselişler devam ediyor. Piyasalar ise bugün ABD’den gelecek olan Nisan ayı enflasyon rakamlarına odaklanmış durumda. Uzmanlar ise ABD tüketici enflasyonun yüzde 8,1 olarak gerçekleşmesini öngörüyor. Peki bugün dolar ne kadar? Gram ve çeyrek altın kaç TL? İşte piyasalardaki son dakika gelişmeleri…

Hafta başında küresel risk iştahındaki düşüş küresel hisse senedi piyasalarını derinden etkilemiş ve satışları tetiklemişti. Önceki gün ise ABD 10 yıllık tahvil faizinde görülen düşüş piyasalara nefes aldırmıştı. Bugün ise gözler ABD’ye çevrilmiş durumda. ABD’de Nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Uzmanlar ise ABD tüketici enflasyonunun yüzde 8,1 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

BİDEN’DAN ENFLASYON MESAJI 

Uzmanlar yıllık bazda fiyat enflasyonun hızında yaşanacak hafif bir ılımlılığın ABD Merkez Bankası Fed'in sıkılaşmasına ilişkin korkuları hafifletebileceğini ifade ederken, bu durumun hisse senetlerinin yararına ve ABD doları aleyhine iyimserliğin artabileceğini belirttiler. 

Öte yandan ABD Başkanı Biden Salı gününki konuşmasında, enflasyonla mücadelesinin en önemli konuların başından geldiğini ifade etti. Aynı zamanda Amerikalıların yüksek fiyatlar üzerindeki hayal kırıklığını ve tepkilerini anladığını söyledi. Biden ayrıca tüketici fiyat enflasyonunu düşürmek için Çin ithalatına uygulanan bazı tarifeleri düşürme olasılığını değerlendirdiğini açıkladı. 

DOLAR TIRMANIŞA GEÇTİ 

Fed’in faiz kararından sonra gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğu haftalık bazda ABD Doları karşısında değer kaybetti. 5 yıllık risk primi (CDS) 700 seviyesi üzerindeki seyri ile Türk Lirası bu listede ABD Doları karşısındaki en zayıf para birimi olarak yer aldı. Hafta başından beri yükselişe geçen Dolar/Kuru bu sabah itibariyle 15,30 seviyesini aşarak 15,33 liraya kadar yükseldi. Euro/TL ise 16,18 liradan işlem görmekte. 

Piyasalarda gözü kulağı ABD’de! Enflasyon rakamları dolar, altın ve petrol fiyatlarına yön verecek

ONS ALTINDA KAYIPLAR ARTIYOR 

İki gündür düşeşe geçen ons altında kayıp yüzde 2,0’yi aşmış durumda. Bugün ise ABD enflasyon rakamlarına odaklanılmış durumda. Ons altın bu sabah itibariyle 1837 dolardan işlem görmekte. Uzmanlar ise altın fiyatları için 1833 bandı ilk yakın destek bölgesi olarak öne çıkıyor. Bu fiyatın kırılması halinde ise önce 1820 ve ardından 1805 dolar seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilecek.

GRAM ALTINDA SON DURUM 

Ons altındaki düşüşe rağmen dolar kurundaki yükselişle toparlanan gram altın değer kazanmaya devam ediyor. Gram altın 11 Mayıs Çarşamba gününe 905 liradan başladı. GCM Yatırım tarafından yapılan analizde gram altın fiyatının kısa vadede 895 – 904 bölgesi üzerinde kalmasının beklentileri pozitif yöne çevirdiği kaydedildi.

PETROLDE YÜKSELİŞ 

Petrol fiyatları ise dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin’de Covid-19 vakalarının azalmasıyla yükselişe geçti. Yeni haftaya düşüşle başlayan ABD ham petrolü yeni işlem gününde 100 doların üzerini gördü. Brent petrol de yüzde 2'ye yakın yükselişle 104 dolara geldi.

Piyasalarda gözü kulağı ABD’de! Enflasyon rakamları dolar, altın ve petrol fiyatlarına yön verecek

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...