İslam mutfakları cömertliğin simgesidir

Sesli Dinle
A -
A +

Ülkemizde artık en küçüğünden en büyüğüne çözüm bekleyen ya da çözülmesinde fayda görülen neredeyse her işte Sayın Cumhurbaşkan’ına bir şekilde ulaşılması çok doğru bir yöntem olmasa da hâlâ geçerlidir. Bu sebepledir ki bu yazı Sayın Cumhurbaşkanı ve Türk mutfağı için özel çaba gösteren Sayın EMİNE ERDOĞAN Hanımefendi’ye lütfen çağrısıdır. Sürdürülebilir turizm, sürdürülebilir kalkınma için önemli bir araçtır.

 

Gastronomi salt kültürel bir çekicilik unsuru değil, aynı zamanda farklı kültürel ürünleri tamamlayıcı bir araçtır. İSLAM ÜLKELERİ MUTFAK GÜNLERİ ülkemizin liderlik edebileceği önemli bir başlıktır ve çok değerli sonuçlar üretebilir. 

 

Amaç İslam coğrafyalarında şekillenen GELENEKSEL MALZEME SEÇİMLERİ, PİŞİRME TEKNİKLERİ, ALIŞKANLIKLARI, ÖRF, ÂDET VE GELENEKLERİNİN kısa vadede bilinirliğine katkı vermektir. Ayrıca orta vadede binlerce yıllık birikime sahip İslam coğrafyaları üzerindeki bütün yeme içme kültürü ve bu kültürleri oluşturan malzemeler ile lezzetlerin arşivlenmesi, uzun vadede ise bu birikimin geleceğe aktarılması olarak görülmelidir. İslam coğrafyalarında mutfaklar dosta düşmana yönelik bir mesajın aracıdır. İslam mutfakları iktidar sahibinin halkına ve yabancılara karşı cömertliğinin, konukseverliğinin simgesidir. Mutfakların siyasal açıdan simgesel önemi İslam kültüründe insanları doyurmanın çok ötesindedir. İslam coğrafyalarında günlük hayat ya da halka açık ziyafetlerde olduğu kadar dinî bayramlarda, düğünlerde, askerî zaferler gibi önemli günlerde kurulan sofralar, yöneten ve yönetilen ilişkilerinin bütün incelikleriyle ortaya konulduğu yerlerdir. Yiyecekten ve içecekten söz edilmesi, Allah’ın verdiği bu nimetlerin paylaşılması anlamına gelir. Bugün gurur duyduğumuz Türk konukseverliğinin özü burada yatar.  Proje için doğru adresler KONYA, ANKARA, İSTANBUL olabilir.  ANCAK BİRKAÇ YIL FARKLI GİRİŞİMLERDE BULUNULMASINA RAĞMEN BÖYLE BİR ETKİNLİĞİN KONYA İLİNİN YEREL YÖNETİCİLERİNİN İLGİ ALANINDA OLMAMASI OLDUKÇA ŞAŞIRTICIDIR. 

FARKINDALIK OLUŞTURULMALI

Organizasyon İslam ülkeleri arasında Türk mutfağının doğru tanımlanması, doğru algılanması, hak ettiği yere gelmesi açısından da çok ama çok önemlidir.  Dünya ve ülkemizde var olan örneklerinden farklı olarak İslam coğrafyası sınırlarında küçük büyük bütün gastronomik faaliyetleri içine alan, geleneksel mutfak anlayışı içinde bir taraftan geçmiş ile gelecek arasında bir köprü; diğer taraftan da günümüz gerçeklerinde bir farkındalık çalışması olabilir. Günümüz rekabet şartlarında üzerinde durulması gereken en önemli nokta “FARKLILAŞMA” kavramıdır. Yoğun rekabet ortamında talep oluşturmak, pazarda tutunabilmek ve pazardan alınan payı büyütmek ancak ürün/hizmetleri farklılaştırmakla mümkündür. İslam’ın doğduğu, yaşadığı topraklardan ve onlarca etnik kültürün var olduğu kavşakta bilinen on iki bin yıllık derinliğe sahip TÜRK mutfağından güç almak şüphesiz duygusal bir çağrışım değil akılcılık ve farkındalık meydana getirmek olarak görülmelidir. Ticari bir ürün olması kadar böyle evrensel bir zenginliğin bütün insanlık tarafından bilinmesi ülkemiz, diğer İslam ülkeleri ve dünya mutfak literatürü açısından önemlidir. Bu vesileyle bölge ve ülke turizm pazarındaki öncelikler arasındaki faydalanma farklılıklarının azaltılması da sağlanabilecektir. İslam coğrafyası, geleneklerin ve kültürlerin beşiğidir. Gıda ise ancak bu tarihî ve kültürel katmanları anlamakla, tohumda ve insanda biriken tecrübeyi korumakla emniyete alınabilir. İslam coğrafyalarındaki kadim kültürler bu emanet ile emniyet arasındaki bağı görebilmiş ve koruyabilmiş kültürlerdir. 
Bu organizasyon kendi mutfaklarını iyi tanıyan, dünya mutfakları hakkında bilgi ve fikir sahibi olan, dünya ile iletişim hâlinde olan ve en önemlisi yenilikçiliği taklitçilikle karıştırmayan İslam mutfaklarına hâkim şeflerin sayısının artırılması anlamı taşır. Bunun yanı sıra İslam coğrafyalarında yerel tatların gücü ve önemini anlamış şef ve mutfağına güvenen yeniliklere açık işletmeciler sonuç olarak dünyada yeterince bilinmeyen ve bilinen hâliyle yıpranmış imaj sorunu olan İSLAM MUTFAKLARININ algısı açısından çok değerli olacaktır. Böyle bir amaç için yapılacak çalışmalar önemli ve değerlidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.