Unutmazsak başarırız

Sesli Dinle
A -
A +
6 Şubat tarihini ve saat 04.17'yi beynimize acının tarihi ve saati olarak kazıyan büyük depremin üzerinden tam 3 ay geçti.
 
Bu süre içerisinde devletin tüm kurumlarından özel sektörün en küçük işletmelerine kadar binlerce insan elinden ne geliyorsa yaptı. İnsanımız evindeki battaniyesinden, bir kepçe çorbaya kadar... Elinde ne varsa gönderdi. Kimi de insanlarımızın yüreğine dokunmak, ellerini tutmak için gitti. 
Evet, canlar geri gelmeyecek ama kalanların yarasının daha hızlı sarılması için de çalışmaya ihtiyaç var.
 
O korkunç deprem dev sanayi kuruluşlarmızı da vurdu malum. Ülkemizin sanayicileri, oralardaki işletmeleri ayağa kaldırmak için yardımını esirgemedi ama toparlanmak için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu ihracat rakamları da gösterdi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, bölgenin ihracatını açıkladı. Bölge nisanda 869 milyon dolar ihracat yapmış. Geçen yılın yüzde 15,4 altında.
 
Gaziantep 779,2 milyon dolar, Kahramanmaraş 80, Mardin 57, Malatya 28, Şanlıurfa 20, Diyarbakır 16, Kilis 6, Adıyaman 5 milyon dolarlık ihracata imza atmış. Evet rakamlar çok geride ama zarar gören fabrikalar onarılıyor, göç eden çalışanlar dönsün diye evleri hazır ediliyor... Bütün bunların daha hızla yapılabilmesi için ise biraz zamana çokça da devlet desteğine ihtiyaç var. Tabii en çok da insanımızın gönül birliğine...
 
İşte en önemli nokta bu bence. 3 ay geçmiş, hâlâ o yaptı bu yapmadı tartışması var. Seçime 5 gün kala 7'den 70'e herkesi siyaset konuşur hâle getiren bir ortam var ama sağduyu önemli. O, bu, şu demeden yapılanları görmek, yapılacakları bilerek koşmak gerekiyor. En fazla birlik olmaya ihtiyacımız olan bu dönemde... Daha fazla ayrışmadan...

Afrika'ya daha iyi bakmak

Afrika çok bakir bir pazar. Özellikle son yıllarda Afrika açılımı diye isimlendirilen çalışmalar bütünü, bölgede sanayi ürünlerinden gıdaya kadar birçok ihtiyaç için Türkiye'nin ilk adres olmasını sağladı. Yıllardır Türkiye'den birçok yardım kuruluşu su kuyusundan sağlık hizmetine kadar sayısız alanda hizmet ve yardımda bulundu. Yapılan bu karşılıksız iyilik Türkiye denilince bölge insanının yönünü bize çevirmesine de sebep oldu. Hükûmetin Afrika'ya gösterdiği teveccüh de çok değerli tabii. Tarım için arazi kiralanmasından ihracat bağlantılarına kadar atılan tüm adımlarda devleti yanında hissetti insanlarımız. Buna, Afrika insanının bize bakışı da eklendiğinde ticaretin çok daha hızlı büyümemesi için hiçbir sebep yok aslında.
 
Geçtiğimiz hafta 'Hedef Afrika' isimli bir fuar ve konferans düzenlendi ve bu kapsamda 30 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Asla küçük bir tutar değil. Tek organizasyon, 200 alıcı ve çoğunluğu inşaat malzemelerinden oluşan 30 milyon dolarlık alım anlaşması. Tabii çok daha fazlası mümkün. HBS Mimarlık ve Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Siraç Tanır bölgede Çin'in büyük etkinliğine de dikkat çekiyor. Bence bütün çalışmalar, Çin'in gittiği her yeri büyük bir hızla domine ettiği gerçeği üzerinde çerçevelenmesi gerekiyor. Bugün yapmazsak, yarın "Çin'in tam hâkim olduğu pazarlar" tanımlamasını kabullenmeye başlayabiliriz maalesef.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.