Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabinede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevi Vedat Işıkhan’a tevdi edildi.
Vedat Işıkhan bakanlık görevini Vedat Bilgin’den devralarak hızlı bir şekilde göreve başladı. Böylece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında “II. Vedat Dönemi” başladı…
Her iki bakanın ortak özelliği adaş olmalarının yanı sıra akademisyenlikten gelme ve bakanlıktan önce Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürütmeleri…
IŞIKHAN, ÜLKEMİZE ÇOK SAYIDA ESER KAZANDIRDI
Ulusal ve uluslararası çok sayıda akademik çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Işıkhan’ı SSK’da müfettiş olarak görev yaparken ilk defa Kurumumuzdan basılan “Yönetim Stresi” isimli kitabından tanımıştık.
Çalışma hayatında stres, engelli çocuğa sahip anne ve babalarda depresyon, sosyal hizmet ve tükenmişlik… okuduğum birkaç eserinden bazıları…
Çalışma ve sosyal güvenlik meselelerini yakından bilen Işıkhan, çocuk işçiliği, sosyal yardımlar, engelli hakları, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal politika, sosyal sorunlar, sosyal hizmet, sosyal güvenlik, dezavantajlı gruplar, endüstri ilişkileri, sendikalar, aktif yaşlanma, yaşlı bakım sigortası ve emeklilik sonrası sorunlar konularına hâkim.
Işıkhan, ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Aile Sosyal Destek Programının (ASDEP) ilk saha çalışmasında Genel Koordinatör olarak görev yapmıştır.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN SGK’YA NEŞTER ŞART!
Sosyal Güvenlik Reformunun üzerinden 15 yıl geçti. Aradan geçen süre zarfında sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği açısından;
> Etki analizinin yapılması,
> Primsiz ödemelerle (sosyal yardımlarla) bütünleşik, Sosyal sigorta, sosyal yardım ilişkisinin kurulması,
> Nüfusun giderek yaşlanması göz önünde bulundurularak “Bakım Sigortası”nın teşkiline yönelik çalışmaların başlatılması ile
Reformun hükûmetimizin günümüz şartları ve Türkiye yüzyılı hedeflerine göre yeniden yapılandırılması ihtiyacı bulunmaktadır.
İSTİHDAMIN ARTIRILMASI VE İŞSİZLİĞİN ÖNLENMESİ
TÜİK’in en son Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı mart ayında bir önceki aya göre 4 bin kişi artarak 3 milyon 508 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek %10,0 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,1 iken kadınlarda %13,8 olarak tahmin edilmiştir…
Diğer yandan 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise bir önceki aya göre 0,7 puanlık artış ile %20,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %15,2, kadınlarda ise %28,9 olarak tahmin edilmişti.
Bu bağlamda önümüzdeki yıllarda hükûmeti bekleyen en önemli sorunlardan biri de başta gençlerimiz ve kadınların istihdama daha fazla katılımının sağlanması başta olmak üzere istihdamın artırılarak işsizliğin azaltılmasıdır.
Zira son yıllarda bir türlü tek rakamların altına düşmeyen işsizlik rakamları göz önünde bulundurulduğunda bu sorunun çözümü için mutlaka uzun vadeli radikal tedbirlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda öncelikle ülkemizde işsizliğin derin ve kapsamlı bir analizinin yapılması gerekmektedir.
Ayrıca hâlen uygulanmakta olan çok sayıda kanunla düzenlenen teşviklerin etki analizinin yapılarak yeniden gözden geçirilmesi, mevcut teşvik karmaşası yerine bütünleşik, sade, anlaşılır bir teşvik sisteminin yürürlüğe konması gerekmektedir.
Diğer yandan istihdam üzerindeki bürokrasi, kırtasiyecilik ve teferruatın azaltılmasının da son derece önemli olduğu unutulmamalıdır.
Bu bağlamda işsizliğin azaltılması ve istihdamın azaltılması için şimdiden 2023 yılının istihdam yılı ilan edilmesi başta işsiz gençlerimiz olmak üzere ülkemiz için hayırlara vesile olacaktır…
Bu vesile ile Prof. Dr. Vedat Işıkhan hocamıza yeni görevinde başarılar diliyorum.