Memuriyetten ayrılanların Emekli Sandığından emeklilik yolu

Sesli Dinle
A -
A +

Çok sayıda memur okurumuz e-Mail ve sosyal medya hesaplarımıza gönderdikleri iletilerde emekli sandığından nasıl emekli olacaklarına ilişkin sualler yöneltmektedir. Hemen belirtelim kamudaki görevlerinden ayrılan memurların belli şartlarda Emekli Sandığına tabi isteğe bağlı iştirakçiliklerini devam ettirerek gerekli şartları ikmal etmeleri hâlinde emekli olmalarının mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

İSTEĞE BAĞLI İŞTİRAKÇİLİK ŞARTLARI

Emekli Sandığı Kanununa tabi isteğe bağlı iştirakçi olmak isteyenlerin, 

 

> 657 sayılı Kanuna ve diğer personel kanunları ile kendi kuruluş kanunlarına göre en az 10 yıl çalışmış olmaları,

 

> Memuriyet görevinden istifa etmek veya müstafi sayılmak suretiyle ayrılmış olmaları,

 

> Memurluktan ayrıldıktan sonra 6 ay geçmeden, (4/1-a) ve (4/1-b) kapsamında sigortalı çalışmaya başlayanların ise zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 6 ay içinde SGK’ya yazılı olarak müracaat etmeleri, hâlinde Emekli Sandığı Kanununa göre isteğe bağlı iştirakçilikleri sağlanmaktadır

 

10 yıllık sürenin hesabında fiilî hizmet süresi zammı, itibari hizmet süresi, ücretsiz izinli geçen süreler, hizmet borçlanmaları ile benzeri süreler dikkate alınmamaktadır.

 

 

MURACAAT

Emekli Sandığı Kanununa göre isteğe bağlı iştirakçi olmak isteyenler 5434 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalı olarak ilgilendirilmesi istemini içeren dilekçe veya www.sgk.gov.tr internet adresinin form dilekçeler bölümünden doldurulacak dilekçe ile Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına müracaat edeceklerdir.

 

ÖDENMESİ GEREKEN KESENEK TUTARI

İsteğe bağlı iştirakçilerin ödemesi gereken bir aylık kesenek ve karşılık tutarı sigortalının görevinden ayrıldığı tarihteki derece kademesinin göstergesi, varsa bu dereceye ait ek gösterge rakamının müracaat ettiği tarihteki katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutara o tarihte yürürlükte olan taban aylığı, kıdem aylığı, emeklilik tazminatı tutarı ilave edilmek suretiyle bulunacak toplam tutarın %16 emeklilik keseneği ve %20 kurum karşılığı olmak üzere toplam %36’sıdır.

 

Ayrıca, Emekli Sandığı Kanunu uyarınca isteğe bağlı iştirakçi olarak SGK ile ilgilendirilenler 1/1/2012 tarihinden itibaren isteklerine bakılmaksızın %12 oranındaki genel sağlık sigortası primlerinin tamamını da kendileri ödeyeceklerdir. 

 

 

İSTEĞE BAĞLI İŞTİRAKÇİLİĞİN SONA ERMESİ

Emekli Sandığı Kanununa tabi isteğe bağlı iştirakçiliği sağlananların, 

 

> Toplu ya da fasılalı olarak toplam 6 aydan fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının süresi içinde yatırılmaması, 

 

> İsteğe bağlı iştirakçi olarak ilgilendirildikten sonra, zorunlu sigortalı olmalarını gerektirecek çalışmaya başlamaları,

 

> İsteğe bağlı iştirakçi olarak ilgilenmek isteğinden vazgeçenlerin bu isteklerini SGK’ya yazılı olarak bildirmeleri,

 

Hâlinde isteğe bağlı iştirakçiliklerine son verilecektir.

 

Toplu ya da fasılalı olarak toplam 6 aydan fazla emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarının süresi içinde yatırılmaması veya isteğe bağlı iştirakçi olarak ilgilenmek isteğinden vazgeçenlerin 5434 sayılı Kanunun mülga 12’nci maddesi uyarınca tekrar isteğe bağlı iştirakçi olarak ilgilendirilmelerine imkân bulunmamaktadır.

 

Ancak talep etmeleri hâlinde 5510 sayılı Kanun uyarınca isteğe bağlı sigortalı olabileceklerdir.

 

Herkese sağlıklı emeklilikler diliyorum...

 

              ***

 

"Başkalarını anlamak bilgeliktir. Kendini anlamaksa aydınlanmaktır” Lao Tzu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.