Müjde! Doktorlar patronluktan çıkarılıp tazminatla erken emekli edilecek!

A -
A +

Bu da nereden çıktı? Doktorlar ne zaman patron oldu ki? Yeniden işçi olacak?.. Dediğinizi duyar gibiyim…

 

Gelin, 30 yıla varan SSK/SGK Başmüfettişlik tecrübemle nereden nereye geldiğimizi ve bu meseleyi açıklığa kavuşturalım…

 

Malum, Sosyal Güvenlik Reformu öncesinde derli toplu belirli mantık silsilesine dayalı dönemin SSK’nın meşhur 506 sayılı Kanunu yürürlükteydi. Bu yasa son derece basit sokaktaki vatandaşın rahatlıkla anlayacağı şekilde hazırlanmıştı.

 

İspatı mı? Bu yasa yürürlükten kaldırıldıktan sonra mantar gibi türeyen sahte sosyal güvenlik uzmanları!.. Neyse asıl konumuza gelelim.

 

SSK’nın meşhur 506 sayılı Kanununa göre teftiş yaparken bir kişi SSK’lı mı? Şimdiki tabirle 4/1-a’lı mı? Değil mi… Genel olarak “hizmet akdine” göre çalışıp çalışmadığına göre kolaylıkla tespit ediyorduk.

 

Reformla birlikte genel kural olarak hâlen hizmet akdi ilişkisi geçerli olmakla birlikte SGK’nın 5510 sayılı uygulama kanunda yürürlük tarihinden itibaren yüzlerce değişiklik yapılarak, bu genel kuraldan sapma olmuştur.

 

Çok da anlatmaya gerek yok. Bu Kanunu açıp okuduğunuzda zaten hiçbir şey anlamayacağınızı görürsünüz. Hukukçu olsanız bile…

 

SSK kurulduğundan beri özel sağlık hizmeti sunucularında görev yapan tüm hekimler diğer hizmet akdine göre çalışanlar gibi SSK’lı (4/1-a’lı) sayılmaktadır.

 

Dolaysıyla SSK’lı olan doktorlar çok daha az primle hem SSK statüsünde cazip şartlarla erken emekli olabiliyordu. Aynı zamanda İş Kanunundan doğan kıdem tazminatı, yıllık izin başta olmak üzere tüm haklarını almaları söz konusuydu. Bu uygulama ne olduysa 2015 yılından itibaren değiştirildi.

 

2015’te yapılan düzenlemeyle 5510 s. Kanunda açılan gedikle birlikte birçok özel hastane ve diğer sağlık kuruluşunda görev yapan veya yapacak olan doktor, işe girmek, işsiz kalmamak ya da başka nedenlerle fatura kesen vergi mükellefi patron olmak zorunda kaldı. Bu uygulama özel sağlık kuruluşları için bal-kaymak hâline gelirken doktorlar ve sağlık kuruluşlarını teftiş eden SGK Müfettişleri ile diğer müfettişler için çekilmez hâle geldi.

 

Bunun ne kadar sakıncalı olduğu sağlık suistimallerinde ortaya çıktı. Özellikle de ‘Yenidoğan Çetesi’nde…

 

 

Cazip şartlarla emeklilik ve birçok hak kazanılacak!

 

 

Mevcut SGK düzenlemesi nedeniyle özel sağlık kuruluşları bir yandan doktorlara fatura kestirip vergiden indirim sağlarken aynı zamanda fatura kesen doktor için SSK prim maliyeti, tazminat ve diğer işçilik alacak ve tazminatlarından kaçındıkları için büyük kâr etmektedir.

 

Diğer yandan SGK teftişlerinde fatura kesen doktor, SSK’lı mı, taşeron mu, esnaf mı?... karmaşası yüzünden yapılan işlemlerde ve sağlık suistimallerinde birçok karmaşaya sebep olmaktadır. Bütün bu karmaşa ve sorunların bertaraf edilmesi için “Sağlık Torba Kanunu” olarak bilinen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”yle Sağlık Bakanlığı yeni düzenlemeye gitmektedir.

 

Yapılan düzenlemede; Tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların; en fazla iki sağlık kurum ve kuruluşunda ve ancak SSK (4/1-a) kapsamında çalışabilecekleri düzenlenerek sağlık hizmetinin daha etkili ve verimli sunulabilmesine, sağlık hizmet sunumunda fonksiyonel ve organizasyonel bütünlüğün korunmasına ve sağlık hizmet sunumunun yurt genelinde daha dengeli planlanabilmesi öngörülmektedir. Ayrıca sosyal güvenlik uygulamalarında bütünlük sağlanmakta, kurumsal yapı güçlendirilerek sağlık hizmet sunumunun kalitesinin ve denetlenebilirliğinin artırılması sağlanmaktadır. Bu konuda Başmüfettişlik yaptığım yıllardaki teftişlerimde nasıl bir muamma olduğunu en çok ben bilirim. Bu yanlışın farkına varan ve düzenleme yapılmasını sağlayan Sağlık Bakanlığını özellikle tebrik ediyorum.

 

Netice itibarıyla bu yeni düzenlemeyle birlikte doktorlarımızdan birçoğu artık Bağ-Kur’dan kurtulacak ve dolayısıyla SSK’dan daha az primle (en az 1800 gün prim avantajıyla) cazip şartlarla emeklilik imkânını elde edecek. 9000 gün primi dolduramayan EYT’li doktorların bir kısmı çok daha erken emekli olabilecek. Ayrıca yıllık izin, hafta tatili, resmî ve genel tatil, kıdem tazminatı ile İş Kanunundan doğan tüm haklardan faydalanılabilecek…

 

Tüm doktorlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.

 

 

 

İsa Karakaş'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.