Özel sigorta primlerinizi vergiden düşürerek maaşınızı artırabilirsiniz!

Sesli Dinle
A -
A +
Çalışanların maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. Bu kesinti maaş ve diğer ücret unsurlarının miktarına göre değişmektedir. Özellikle asgari ücretin üzerinden maaş alanlar yaptırmış oldukları özel hayat sigortası, şahıs sigortası primlerini vergi matrahından gider olarak düşülmesiyle birlikte maaşlarını artırabilmektedir.
 
Bu yasal uygulamadan çalışanların da faydalanması için yazımızda yer verdik…

Eş ve çocuk özel sigorta primleri de gider gösterilebilir

Özel sigortanın Türkiye’de kâim ve merkezi Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla;
Çalışan ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için çalışan tarafından ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, engellilik, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için çalışan tarafından ödenen primler ücretin gerçek safi değerinin tespitinde indirim konusu yapılabilmektedir.

İndirim yapılacak tutarlar

İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamamaktadır.
 
Cumhurbaşkanı bu oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkili bulunmaktadır.

Ücretin safi tutarının tespitinde dikkate alınacak sigorta primleri

Ücretin safi tutarının hesaplanmasında;

> Çalışanın şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikim priminin alındığı hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile,

 

> Ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs

 

> sigorta primlerinin %100’ünden,

oluşmaktadır. İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır.
 
Vergi indiriminde faydalanmak için yapılan sigorta poliçesi ve ödemlere ilişkin dekontların işverene ibraz edilmesi gerekmektedir. Mevzuatta miktar sınırlaması yer almamaktadır. Ödeme belgesini işvereninize ibraz ettiğiniz aydan başlayarak, takvim yılı sınırlaması olmadan ödenen tutarın tamamının safi ücretinizin tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün olabilir.

Askerlik ve doğum borçlanması primlerini de vergiden düşürebilirsiniz

Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı çok sayıda ilin vergi dairesi başkanlıklarının gelir birimleri tarafından değişik tarihlerdeki özelgelerinde SGK öncesi devredilen sosyal güvenlik kurumları ile bu kurumların devrinden sonra SGK nezdinde emeklilik maksadıyla yapılan askerlik borçlanması, doğum borçlanması başta olmak üzere diğer bütün hizmet borçlanmaları nedeniyle yapılan prim ödemlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesi gerektiği yönünde karara bağlanmıştır.
Mezkûr özelgeler ve vergi mevzuatı muvacehesinde askerlik borçlanması, doğum borçlanması başta olmak üzere diğer bütün hizmet borçlanmalarından işçi-memur ayrımı olmadan tüm çalışanlar vergi indiriminden faydalanabilmektedir. Bunun için yapılan hizmet borçlanmasına ilişkin belgenin işverene ibraz edilmesi gerekmektedir. Mevzuatta miktar sınırlaması yer almamaktadır. Bu nedenle ibraz edilen hizmet borçlanma belgesinde yer alan borçlanma için ödenen bedelin tamamı indirim konusu yapılabilecektir.
 
Bahse konu özelgelerde yapılan açıklamalarda SGK’ya (önceden SSK’ya) askerlik hizmeti süresince ödenmeyen aidat ve primlerin borçlanmak suretiyle daha sonraki bir zamanda toptan ödenmesi durumunda, ödeme belgesini işvereninize ibraz ettiğiniz aydan başlayarak, takvim yılı sınırlaması olmadan ödenen tutarın tamamının safi ücretinizin tespitinde gider olarak indirilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir. Bu durumda borçlanmaya ilişkin yapılan tüm ödemeler yıl sınırlaması olmadan bitene kadar indirim konusu yapılabilecektir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sinan 7 Ekim 2023 06:23

Bireysel emeklilik de olurmu