Senelik izin süresinde en çok merak edilenler!

A -
A +

Tüm çalışanların bedensel ve ruhsal sağlığının koruması hayati ehemmiyet arz etmektedir. Ayrıca çalışma hayatı ve özel hayat dengesinin sağlanması da elzemdir. Bu saiklerle dinlenmek tüm dünyada olduğu gibi çalışanlarımız için de yasal bir haktır. Özellikle senelik tatiller, belirli süre de olsa çalışanların iş stresinden uzak kalarak yeniden enerji toplamaları bakımından kritik öneme sahiptir. Ayrıca senelik izinler çalışanların mutluluğu ve iş performansına da pozitif etki etmektedir.

 

Havaların ısınması ile birlikte tatil planları yapılıyor. Çalışanlar da yıllık izinle ilgili çok sayıda sual yöneltmeye başladı. Biz de yıllık izinle ilgili en çok merak edilenlere bu yazımızda yer verdik…

 

 

SENELİK İZNİM NE KADAR?

Yıllık izninizi iş yerinizde geçen çalışma sürelerinize göre hesaplayabilirsiniz. İş yerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış işçiler, yıllık ücretli izne hak kazanıyor. Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait iş yerlerinde çalıştığı sürelerin birleştirilmesi gerekiyor. Aynı bakanlığa bağlı iş yerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin iş yerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanun veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı iş yerlerinde geçen süreler de işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında birleştirilerek göz önünde bulunduruluyor.

 

İşçinin izin süresi, iznini hak ettiği tarihteki kıdemine göre değişiyor. Buna göre işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

  • 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara 14 günden,

  • 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

  • 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olmaması gerekiyor. Ancak işveren isterse yıllık ücretli izin süresini daha fazla kullandırabiliyor.

50 YAŞ VE ÜZERİ ÇALIŞANLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Yaşlıların daha çok dinlenmeye ihtiyaçları bulunmaktadır. İş mevzuatımızda işçilerin izin süreleri kıdemlerine göre değişmekle birlikte, genç ve yaşlı işçiler yıllık izin bakımından ayrıca korunuyor.

 

18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresinin 20 günden az olması mümkün değil. Söz konusu yaş kategorilerinde bulunanların kıdemi 1 yıl olsa bile 14 gün yerine 20 gün yıllık izin verilmesi gerekiyor. 

 

 

 

YER ALTINDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN İZİNLERİ

 

İşçinin yer altı işlerinde çalışıp çalışmamasına göre senelik izinlerde artış olmaktadır. Buna göre yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanmaktadır. Bu durumda 15 yıldan fazla kıdemi olan bir yer altı maden işçisinin yıllık izin süresi 26 gün yerine 30 gün olacaktır.

 

 

RESMÎ TATİL GÜNLERİ YILLIK İZİNDEN SAYILIR MI?

Yıl içinde verilmiş diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri, yıllık izne mahsup edilmiyor. 

 

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmıyor.

 

 

YILLIK İZİN EN FAZLA KAÇ GÜNE BÖLÜNEBİLİR?

Yıllık iznin ne şekilde kullandırılacağı ayrıca yasada belirlenmiştir. Buna göre yıllık iznin bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere işçiye kullandırılacaktır. Daha açık bir anlatımla yıllık iznin 10 günlük kısmının tek seferde blok hâlinde kullanılması mecburi. Kalan kısmı ise işçi ve işverenin anlaşması ile ihtiyaca göre istenildiği kadar bölünebilecektir. 10 günlük blok şeklinde izin kullanılması yasanın emredici hükmü olduğundan işçinin oluru ile de olsa aykırı davranmak mümkün değildir. Aksi takdirde idari para cezası uygulanmaktadır.

 

 

YOL İZNİ

Yıllık ücretli izinleri, iş yerinin kurulu bulunduğu ilden başka bir ilde geçirecek olan işçilere talepte bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri şartı ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere 4 güne kadar ücretsiz yol izni verilmesi elzemdir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yalınız Efe30 Nisan 2024 10:47

Akdeniz ve Ege sahilleri Türk Yurdu olmasına rağmen oralarda tatil yapamıyoruz. Gayri müslimler oraların sahibi olmuş. Biz de onlara hizmet eden kendi vatanımızda parya!!!