SGK, işverenlere “Beyaz Bayrak” verecek!

Sesli Dinle
A -
A +
Sosyal Güvenlik Kurumu, genel olarak düzenli bildirim yapan, primlerini düzenli ödeyen, kayıtlı işçi çalıştıran, iş yerlerinde iş kazası yaşanmayan ve diğer yükümlülüklerini yerine getiren işverenlere “Beyaz Bayrak Verilmesi”ne yönelik çalışmaları devam etmektedir.
 
Çalışmalar tamamlanınca artık işverenler beyaz bayraklı ve beyaz bayraksız olarak ikiye ayrılmış olacaktır. Dolayısıyla beyaz bayraklı işverenlerin başta teşviklerden faydalanmak üzere birçok avantajdan faydalanmış olacaktır.
 
Diğer yandan “düzgün iş, örgütlü iş yeri” ilkesiyle sendikal örgütlenmeyi, kayıtlı çalışmayı ödüllendirmek üzere verilecek olan “Beyaz Bayrak” ile tanımlanan iş yerlerine; SGK ve İŞKUR iş/işlemlerinde öncelik tanınması ile sertifika verilmesi gibi avantajlar sağlanacaktır.
 
Beyaz Bayrak ile tanımlanan iş yerleri her yıl yeniden değerlendirilerek ilgili kriterleri taşıyıp taşımadığı kontrol edilecektir.  

E-İŞKAZASI YENİLİKLERİ

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş kazası tespit ve soruşturma sürecinin tek alandan yürütülmesi, kontrolü ve takibi amacıyla hazırlanan “e-Tespit Projesi” hayata geçirilmiştir.
 
İş kazasından kaynaklanan rücu alacaklarının oluşturulması, takibi, tahsili ve dava sürecinin tek alandan yürütülmesi, kontrolü ve takibi amacıyla hazırlanan “e-Rücu Projesi” hayata geçirilecektir.

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİMİZİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

Ülkemizde hemen her dönem sosyal güvenlik kurumlarının mali yapıları ve özelikle de açıkları tartışma konusu olmuştur.
 
İçinde bulunduğumuz yıl ile önümüzdeki yıl SGK’nın mali yapısı nasıl olacaktır? Bu hususları sigortalılar ve emekliler başta olmak üzere çok sayıda vatandaşımız merak etmektedir.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına göre sosyal güvenlik sistemimiz mali açıdan sürdürülebilir bir seviyededir. Hangi noktada olduğumuzun daha iyi bir şekilde anlaşılması için Sosyal Güvenlik Kurumu mali yapısı hakkında Bakanlığın açıklamış olduğu bazı bilgileri sizlerle paylaşmak isterim:

> Sosyal Güvenlik Kurumunun 2022 yılı sonu itibarıyla gelirlerinin 952 milyar 599 milyon TL, giderlerinin 1.040 milyar 861 milyon TL, açık finansmanın ise 88 milyar 262 milyon TL olması tahmin edilmektedir.

 

> 2023 yılı içinse Sosyal Güvenlik Kurumunun gelirlerinin 1.523 milyar 12 milyon TL, giderlerinin 1.582 milyar 204 milyon TL açık finansmanının ise 59 milyar 192 milyon TL olması beklenmektedir.

Sürdürülebilirliği gösteren en önemli göstergelerden biri de gelirlerin giderleri karşılama oranlarıdır. Buna göre;2000 yılların başında yılında gelirlerin giderleri karşılama oranı %71,5 olarak gerçekleşmiş iken 2022 yıl sonunda %91,5 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir.
 
Aynı dönemde Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılama oranı %60,9 iken, 2022 yılsonunda %72,1 olarak gerçekleşmesi tahmin edilmektedir.
 
Diğer bir gösterge ise Sosyal Güvenlik Kurumu açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya oranıdır. Uygulamaya konan politikalar sonucunda, yıllar itibarıyla azalış eğilimine girmiş ve yıllar itibarıyla önemli seviyede iyileşmeler olmuştur.
 
Nitekim; 2009 yılında %2,85 seviyesinde olan bu oranın 2022 yıl sonunda 0,66 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmektedir.

SOSYAL GÜVENLİK KAPSAMINDAKİ NÜFUS

2012 yılında yürürlüğe konan genel sağlık sigortasıyla birlikte bugün itibarıyla genel sağlık sigortası kapsamındaki nüfus %99,1 seviyesine ulaşmıştır.
 
2009 yılında Aktif sigortalı sayısı 15,1 milyon iken 2022 yılı Ağustos ayı itibarıyla %67,2 artışla 25,3 milyona ulaşmıştır. Aynı dönemde Pasif sigortalı sayısı;

> Kişi bazında 9,2 milyon iken %51 artışla 13,8 milyon kişiye

 

> Dosya bazında ise 8,5 milyon iken %53,7 artışla 13 milyona yükselmiştir.

Sosyal güvenliğin önemli parametrelerinden birisi de aktif-pasif oranıdır. 2009 yılında 1,78 olan bu oran 2022 yılı Ağustos ayı itibarıyla 1,94 seviyesine yükselmiştir.          
***
“Kimse geçmişini geri satın alabilecek kadar zengin değildir.” Oscar Wilde
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.