Yazılarımı takip edenler hatırlayacaktır. 30.12.2013 tarihli "Güle Güle 2013" başlıklı yazımın sonunu "...Siyaset her yere hakim. Ortam puslu ve sisli. Kredi Derecelendirme Kurtları da bu havayı çok seviyor. Bizden Söylemesi..." diye bitirmiştim.
Bunu şimdi niye hatırlattım diye düşünebilirsiniz. Cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra Türkiye'nin kredi notunu bir türlü "yatırım yapılabilir ülke" düzeyine çıkarmayan Standard and Poors (S&P), bu kez mevcut notumuza ilişkin görünümü negatife çevirdi.
S&P'nin görünümü negatife çevirme gerekçeleri ise; 1-Türk ekonomisinin büyümesinde sert iniş riskinin artması, 2-Düşük büyüme oranının Türk bankalarının varlık kalitelerine baskı yapabilme ihtimali, 3-Türkiye'nin azalan dış finansman ihtiyacını karşılayacak rezervlerin azalması, 4-Türkiye'deki siyasi ortamın daha az öngörülebilir hale gelmesi, 5-Mevcut durumun ekonominin direncine ve uzun vadeli büyüme potansiyeline zarar verme ihtimali olarak sıralandı.
Oysa geçen hafta başında AA muhabirinin sorularını cevaplayan Moody's'in yeni Türkiye Başanalisti Alpona Banerji, "Türkiye'nin Baa3 olan ülke reytingi belli bir seviyedeki siyasi belirsizliği ve bunun kurumlar üzerindeki etkisini zaten içermektedir. Türkiye'nin reytingi sermaye akımlarına olan bağımlılığın gösterdiği yüksek dışsal kırılganlıkları da tanımlamaktadır. Şu anda, hükümetin güçlü bilanço yapısı ve bundan kaynaklanan şokları emme kapasitesi mevcut siyasi ve ekonomik rüzgârlara karşı önemli bir hafifletici, etki azaltıcı imkân sunmaktadır" açıklamasını yapmıştı.
Dünyada ülkelere reyting veren pek çok kuruluş var. Bunlardan S&P, Moody's ve Fitch en dikkat çekenleri ve yatırımcılar tarafından izlenenleri. Reyting liginin 3 büyükleri. Hükümet, S&P'nin Türkiye hakkında sürekli olumsuz görüşlerinden ve geç harekete geçmesinden olduğunu düşündüğüm bir karardan hareketle, bu kuruluş ile daha önce yaptığı reyting anlaşmasını uzatmama kararı almıştı. Ancak hükümetin bu kararı almış olması tabii ki S&P'yi bağlayıcı bir durum değil. Dünyanın pek çok yerindeki yatırımcılar için kendi rutin incelemelerini ve not değerlerini açıklıyor.
S&P'nin kararı Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyede notlamamış bir kuruluş olarak piyasalar üzerinde çok büyük etki oluşturmayacaktır. Nitekim para piyasaları görünümün negatife çevrildiği saatlerde açıktı ve Dolar/TL değerlerinde çok büyük hareketlenmeler yaşanmadı. Eğer bu kararı Moody's ya da Fitch alsaydı tahribat daha büyük olabilirdi. Ancak S&P kararının Moody's ve Fitch üzerinde baskı oluşturacağı çok açık. Bunu göz ardı edemeyiz.
Artık daha dikkatli olmalıyız. Siyaset çok fazla ekonominin önüne geçti. Bu sert süreç daha uzun sürerse ekonomide kalıcı olumsuz etkiler meydana gelebilir. Normalleşmeye ihtiyaç var, hem de çok acil...