Sermaye Piyasası Kanunu'nun 1. Maddesinde kanunun amacı; sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesidir, olarak belirtiliyor.
Türkiye'de küçük yatırımcının Sermaye Piyasalarında işlem yapmaktan çekinmesi, sermaye piyasalarının bir türlü halka açılamamasının temel nedeni yatırımcıların defalarca çeşitli firmalardan tokat yemesinden, çok kez hüsrana uğramasından kaynaklanıyor.
Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) şeffaf olmamakla, yatırımcı lehine çok fazla çaba harcamamakla eleştiren kişilerden birisi de benim. Ancak SPK çok önemli bir karara imza attı ve Galatasaray'ın küçük yatırımcıyı çok zorlayacak sermaye artırımı kararına ancak küçük yatırımcı adına da bedeli önceden ödersen yapabilirsin, dedi.
Kararın özeti şu: Sen Galatasaray Kulübü olarak ilk önce sermaye artırımından kendi payınıza düşen kısmı olan 173 milyon TL için nakit parayı bir koy ancak bu yetmez sonra borsadaki ortaklarının yerine de 140 milyon TL daha sermaye artırımı için para koy bakalım. Böylece küçük yatırımcı ikna olacaksa bu şekilde olsun. Bu artırım sonrası senin kulüp olarak şirketteki hissen yüzde 70'e kadar çıkacak. Sonrasında küçük yatırımcı sana güvenir ve isterse senden 30 gün içinde koyduğun parayı verip elindeki kadar hisseyi alabilsin. Daha bitmedi; bu hisseleri bir yıl boyunca da satamazsın!..
Tabii ki, Galatasaray bu karardan memnun değil. Çünkü SPK'nın bu kararının dünyada eşi benzeri yok. Galatasaray kendi cephesinden şikâyetini yüksek sesle dile getirirken, küçük yatırımcı bu karardan son derece memnun ve bundan daha ötesi rakipler de çok memnundur herhalde.
Peki, neden böyle bir yönteme başvuruldu? İşte konunun can alıcı noktası bu soru. Çünkü yine Galatasaray tarafından küçük yatırımcıyı çok zorlayan benzer bir sermaye artışı yapılmıştı. Tartışmalara sebep olan olaylar, Galatasaray Sportif A.Ş.'nin Futbol A.Ş.'yi devralma döneminden hemen sonra yaşanmıştı. Bu dönemde, hisse fiyatları hisse başına 400 TL civarındayken, Galatasaray Kulübü elindeki halka açık şirket hisselerinden satış yapmaya başlamış, payını yüzde 83 civarından yüzde 55'e düşürmüş ve kasasına 160 milyon TL girmişti. Bu dönemde loca devriyle borç oluşturulması, sirkülerde yer almayan gelir devrinin gerçekleştirilmesi ve genel kurulda hisse satılmayacağı belirtilip yetki alınmasına karşılık sonrasında hisselerin yüksek fiyattan satılması en çok eleştirilen ve medyada yazıldığı için tepki çeken konular olmuştu.
Galatasaray bu karara teknik ve hukuki inceleme sonrasında itiraz edeceğini açıkladı. Galatasaray ve SPK arasındaki bu dev karşılaşmanın sonucunu heyecanla bekliyoruz. Şimdilik SPK 1-0 galip ama maç bitmedi...