Büyümenin Sistematiği

A -
A +

22-23 Kasım 2013 tarihinde güzel ülkemizin güzel şehri Mardin'de, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 700 iş adamının katılımıyla gerçekleştirdiği Genel İdare Kurulu Çalıştayı'na konuşmacı olarak katıldım. Sayın Başkan Nail Olpak, bu çalıştayın MÜSİAD tarihinin, Genel Merkez dışında gerçekleşen en geniş katılımlı toplantısı olduğunu söyledi. Toplantının konusu "Büyümenin Sistematiği" idi. Büyüme bundan sonraki süreçte hem Avrupa'nın hem de ülkemizin en önemli konusu. İki gün boyunca çeşitli sektörler (13 sektör) itibariyle nasıl daha fazla büyürüz, büyümenin önündeki engelleri kaldırmak için neler yapmalıyız tartışıldı. Çalışılan sektörlerden birisi olan "Gıda Sektörü Çalıştayı"na ben de gözlemci olarak katıldım. Bu sektöre ilişkin gözlemlerimi çarşamba günü sizlerle yine burada paylaşacağım.

Sayın Başbakan'ın Diyarbakır gezisi sonrası, Türkiye'nin her yerinden hatta Almanya, İran, Kıbrıs, Kanada'dan iş adamlarının Mardin'deki bu büyük organizasyona yüksek sayıda katılımı çok anlamlı.
Mardin sıradan bir şehir değil. Öncelikle 6500 yıllık tarihe sahip, tarihî Mezopotamya Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden biri. Çan ve ezan sesinin günlük hayatta iç içe yaşadığı, dört farklı dilin konuşulduğu, iç barışa sahip bir şehir. Türkiye'de 100 milyon USD üzeri ihracat yapan 44 şehir arasında 18. sırada. Mardin'de Organize Sanayi Bölgesi çalışması 1976 yılında başlamış, bugün 341 hektar alana kurulmuş 88'i aktif faaliyette, geri kalanları ise proje ve yatırım aşamasında olan şirketlerle % 99 doluluk oranına sahip bir bölge iken, 2. Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına başlanmış.
Sayın Başkan Nail Olpak, çalıştayın ilk gecesi yaptığı konuşmada; 30 Eylül'de açıklanan Demokratikleşme Paketi'nden sonra artık terörden başka şeyler konuşur hâle geldiğimizi söyledi. Mardin'de hizmet ve sanayinin bir arada gelişmesi gerektiğinden bahsettikten sonra, Türkiye'deki işletmeler açısından 3 önemli sorunu dile getirdi ki bence çok yerinde tespitlerdi. Bunlar: 1. Altyapı 2. Kaliteli Finansmana şirketlerin erişimi (bence bu husus Yeni Türkiye'nin en önemli konusu. Şirketlerin tamamı bu sorundan yakındı) 3. Nitelikli iş gücünü yetiştirme ve uygun yere yerleştirme...
Aslında Sayın Başkan tarafından dile getirilen bu sorunlar çok önemli. Ben bunlara iş adamlarını usandıran bürokrasi ve konusunda uzman olmayan bürokratları da ekleyebilirim. Aslında bu toplantıdan bana da çok malzeme çıktı. İş adamlarının sıkıntılarını sıklıkla buradan sizlerle paylaşacağım. Belki böylece büyümenin önündeki engellerin kaldırılmasına ben yazdıkça siz okudukça beraberce bir katkımız olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.