Nedir kadınlarımızın çektiği?

A -
A +
Son dönemde tartışma konularıyla gündeme gelen kadın erkek ilişkilerinde ibre yine kadınların aleyhine dönmeye başladı. Bu nedenle tartışmalar kadınlar üzerinden yürüyecekse ülkemiz kadınlarının ekonomik hayattaki rolünden de bahsetmek doğru olacaktır. Dünya Ekonomik Forumu tarafından ilk kez 2006 yılında düzenlenen ve o yıldan itibaren düzenli olarak yayınlanan "Küresel Cinsiyet Açıklığı (Kadın-Erkek Farkı) Raporu"nda bu yıl da durumumuz pek parlak değil. Söz konusu rapor, bir endeks vasıtasıyla, ekonomik, politik, eğitim ve sağlık kriterlerini esas alarak kadın ve erkeklerin bunlara erişimindeki farkları belirler. Böylece gelir grupları ve bölgeler arasında etkin bir değerlendirme yapmaya imkân tanıyarak, ülkeleri de birbirlerine olan üstünlüklerine gore sıralar. Küresel Cinsiyet Açıklığı Raporu, raporda yer alan ülkelerin erkek ve kadınlarının kaynaklara ulaşımda ne kadar eşit olduğunu, bu kaynaklardan ne kadar eşit yararlandığını göstermesi açısından çok itibar görmektedir. Siz ne kadar büyük gelişme gösteren ülke olduğunuzu iddia etseniz bile kadın ve erkek aynı eşit oranda ülke kaynaklarına erişemiyorsa rekabet ettiği ülkelerden geri kalmış demektir... Bu kısa açıklamalar sonrası sıkı durun. Şimdi Türkiye'nin sıralamada kaçıncı olduğuna gelelim. Raporun ilk sırasında tahmin edebileceğiniz gibi Kuzey Avrupa ülkeleri olan sırasıyla İzlanda, Finlandiya, Norveç ve İsveç yer almakta iken, son sıralarda Suriye, Çad, Pakistan ve Yemen var. Sıralamada 136 ülke dikkate alınmış. Türkiye 120. sırada. Nepal, Umman ve Ürdün'ün hemen üstünde. Örneğin Uganda 40. sırada yer alırken, komşumuz Yunanistan 81. sırada. Gelir Grupları bakımından son 12 yılda ekonomide yaşanan başarılar neticesinde Türkiye 4 farklı ekonomik grup içerisinde en iyi 2. grup olan orta-üst gelir grubunda yer almakta. Raporun ilginç yönü de burada zaten. Ekonomide sağlanan başarıya ragmen, Türkiye kadın ve erkeklerin kaynaklara eşit ulaşımında hâlâ çok yol alması gereken konumda. Sadece ekonomik gelişmişlik, ülke refahını sağlamaya yetmiyor. Ekonomi temelli diğer göstergelerde görünür aşama kaydedilmiş olunmasına karşılık kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin kadın lehine hızla kapanması gerekiyor.
Raporda yer verilen diğer bir alt başlık olan ekonomik katılım ve fırsat eşitliğinde durum daha da vahim. Türkiye 136 ülke arasında 127. sırada. Ekonomik hedefler yanında kadın ve erkek arasındaki ekonomiye katılım ve fırsat eşitliği konusunda çok daha hızlı ilerlememiz ve kadınlar lehine daha fazla pozitif ayırımcı politikalar uygulamamız şart. Yoksa üst gelir grubunda yer alsak bile, iç refah ve huzur açısından kaynaklara ulaşım ve kullanımda, fırsat eşitliğinde kadın ve erkeğin eşitliğine mutlak ihtiyaç var...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.