Borsa İstanbul, Nasdaq OMX ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Bu ortaklıkta Borsa İstanbul dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Nasdaq'tan yazılım satın alacak. Bunun karşılığında Nasdaq, Borsa İstanbul'a ortak olacak. Nasdaq'ın bölgedeki ayağı olacak Borsa İstanbul.
Nasdaq OMX dünyanın ilk elektronik hisse senedi pazarını uygulayan kuruluş. Teknolojisi 50 değişik ülkede 80'den fazla piyasaya destek veriyor. Dünyada gerçekleştirilen menkul kıymet işlemlerinin yaklaşık 10'da 1'i demek bu. Nasdaq OMX, hemen hemen 7 trilyon dolarlık pazar değerine sahip 3.300 adetten fazla kote şirkete ev sahipliği yapıyor. 10.000'den fazla kurumsal müşteri ile çalışan dev bir kuruluş. İkinci çeyrek net gelirleri 451 milyon dolar. Toplam net gelirlerinin % 42'si sermaye piyasası hizmetlerinden % 24'ü Bilgi İşlem Hizmetlerinden. Bu anlaşma Nasdaq OMX açısından toplam net gelirlerini artırmak ve Eurasia dedikleri bölgeye açılmak açısından çok önemli. Bizim açımızdan Borsa İstanbul'un marka bilinirliğini sağlamak ve yatırımcıdan işlem güveni kazanmak, daha şeffaf olmak için önemli bir fırsat. İstanbul'un finans merkezi yapılması için güzel bir ortaklık.
Nasdaq ile gerçekleştirilen bu ortaklığa getirilen en önemli eleştirilerden birisi, sadece yazılım için bu kadar büyük bir değer transferinin gerekip gerekmediği hususu ile her alanda milli özelliklerden bahsederken (milli uçak, milli tank, milli araba vb.) finansal olarak yabancı bir yazılıma neden bel bağlandığı konusu. Bu eleştiri kısmen haklı olmakla birlikte, ödenen değerin sadece yazılım için olduğunu düşünmek yanlış. Neticede çok önemli bir borsanın destek verdiği borsa olmak, marka oluşturmak açısından önemli bir adım. Tabiidir ki atılacak çok adım var. Örneğin Borsa İstanbul'un yatırımcı profili çok dar. Yıllardır ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın, borsa bir türlü yatırım aracı olarak tanıtılamadı. Geçmişte borsayı cazip kılmak adına, aslında borsada hiç olmaması gereken firmalar kabul edildi. Borsada yer alan bazı firmaların temettü dağıtma ahlakları yok. Bunların temettü dağıtmalarını zorunlu kılacak, yaptırım uygulatacak bir yöntem, yasal uygulama mevcut değil. Geçmişte bazı şirketlere yatırım yapmış ancak aldatılmış hissine kapılmış yatırımcıyı geri getirmek mümkün değil. O nedenle piyasalar sığ ve belli başlı kişilerin elinde. Bir de üstüne üstlük hisse senedi piyasaları nitelikli şekilde büyümeden, üzerine inşa edilmiş türev ürünler de işlemiyor. Umarız bu birliktelik ise piyasalarda aranan nitelik ve güven sağlanır.
Benim açımdan kafa kurcalayan en önemli soru yatırımcı olarak bizlerin Nasdaq'ta işlem yapıp yapamayacağı. Ortaklığın ilerleyen aşamalarında işlem yapabilme kabiliyeti mutlaka ele alınmalı. Kaybolan güven için ise yazılıma gerek yok iyi işletmek yeterli.