14 MAYIS TARİHİ İSABETLİ OLUR

Sesli Dinle
A -
A +

2023’e girmiş bulunuyoruz. Seçimlere 6 ay veya yüksek ihtimalle daha az bir zaman kaldı. Her seçim takvimi gibi bu yıl da hareketli olacak. Hele seçim gününe kadarki zaman çok fazla hareketli olacak. Aday adayları, partiler, mitingler karşılıklı ithamlar, iddialar, sataşmalar ve bunların piyasalara aksini hep birlikte yaşayacağız…

 

Şer merkezleri, tertemiz bir seçim yaşamayalım diye ellerinden geleni artlarına koymayacaklar. Bu yüzden ilgili kurumlarımız yüksek teyakkuz hâlinde olmalı, kuşların uçuşundan da haberdar olmalılar…

 

Bizde çok partili hayat tarihi yanlış ele alınır. Çok partili hayata 1945’te geçtiğimiz ve 1946’da seçimlerin yapıldığı dile getirilir. Doğrusu böyle değildir. 1909’da II. Meşrutiyet ilân edilip de Padişahın salahiyetlerini tahdit eden Meşrutî Nizâm’a geçilince çok partili hayat başlamıştı. Bu başlangıca erken Cumhuriyet döneminde uzunca bir ara verildi. Bu arada Tek Parti iktidarı vardı. 1946, bu inkıtaya nihayet vererek esasa dönmektir.

 

Dolayısıyla Çok Partili Hayatın 114. yılındayız…

 

18 Haziran 2023’te seçim yapılması, bu dönemin başlangıcından beri gündemdedir. Muhalefet, bu tarihten rücû edilerek bir erken seçim yapılması için çok uğraştı. İki temel meselesi vardı. Parlamenter sisteme dönmek ve seçimleri erkene almak. Şimdilerde seçimin erkene alınması değil de öne alınması konuşulmakta. Böyle bir tarih değişikliği geçen yılın ortalarından itibaren telaffuz edilmeye başlanmıştı. O günkü bu konuşmalar, bir anlamlandırma değerlendirmesiydi. Şimdi ise değişiklik, takvimi öne çekmek zarurete binaen düşünülmektedir. Seçimler, haziranda yapıldığında ya seçime iştirak nisbeti düşecek veya bir kısım vatandaşlar hayatlarından fedakârlık yapacaklar:

 

Kurban Bayramı, 27 Haziran’da başlayacaktır. Kur’ası çıkan vatandaşlar, ayın ortasından itibaren mukaddes beldelere gitmeye başlarlar. Bağ, bahçe, tarla işleri gibi ziraî faaliyetler, haziranda hız kazanır. Bazı vatandaşlar, adreslerinden uzaklaşırlar. Bunun gibi mevsimlik işçiler, şehir değiştirir. Keza tatil mevsimi de haziranda kendini gösterir. Dahası, LGS bu aydadır. Üniversiteler, okullar tatile girmiş olacaktır. Kısacası iç ve dış seyahat hareketliği haziranla birlikte artacaktır. Hiç şüphe yok ki bu artışın sandığa tesiri olumsuz olur. 18 Haziran veya bu aydaki bir başka günde seçim olması demek bazı seçmenlerin oy kullanamaması demektir. Böyle bir netice, hem seçme hakkına ve hem de seçimlerde en yüksek iştirakin yaşandığı sayılı ülkelerden biri olma itibarımıza ziyan verir:

 

Bundan dolayıdır ki o konuşmalar, başlangıçta anlamlandırma, taçlandırma niyetiyle yapılmış olsa bile bugün seçimlerin zaruret ve herhâlde mecburiyete binaen 14 Mayıs 2023’e alınması isabetli olacaktır.

 

Kanaatimiz o ki seçimler, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacaktır.

 

Seçimlerin 14 Mayıs’la anlamlandırma, mânâlandırma veya taçlandırması ne demektir?

 

14 Mayıs, niçin isabetli bir gündür?

 

Yukarıda saydığımız Hac, LGS, yer değiştirme vs. gibi hareketliliğin hiçbir etkisi olmasa bile seçimlerin 14 Mayıs 2023’te yapılması yine isabetli olur.

 

Neden?

 

Çünkü:

 

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi Cumhuriyet döneminde ilk defa 1945’te çok partili hayata geçildi. 1946’da seçimler yapıldı. Bu seçimde "açık oy, gizli tasnif" diye Tek Parti için silinemez sabıka teşkil eden hileli bir seçim ayıbı yaşandı. Böylece bir dönem daha iş başında kaldı. 14 Mayıs 1950’de yapılan seçimi ise DP-Demokrat Parti, ezici bir çoğunlukla kazandı. Adnan Menderes Başvekil oldu. Türkiye, yol, baraj ve vatandaş insan muamelesiyle tanıştı. Jandarma, karakol, tahsildar ağır baskısı nihayet buldu. Yüksek kalkınma hızı yakalandı. Hemen bütün sağ partiler şecerelerini 14 Mayıs’a dayandırdılar. Sn. Recep Tayyip Erdoğan da vazifesinin her döneminde partisi için bu atfı yapmıştır.

 

Söz sahibinin millet olduğu bir dönüm noktasıdır. Bu bakımdan seçimler, 14 Mayıs’ta olmalıdır. 14 Mayıs’ın bir anlam ve değeri, 18 Haziran’ınsa zikrettiğimiz mahzurları var.

 

Dileriz ki bu değişikliği TBMM yapsın.

 

Bu bir erken seçim değildir.

 

Öne almadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.