Yıldız: B ve C planımız var

- Güncelleme:
Yıldız: B ve C planımız var
Ekonomi Haberleri

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Rusya seyahati öncesinde önemli mesajlar veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Samsun-Ceyhan boru hattında durgunluk dönemi yaşandığını belirtti. Yıldız, Akkuyu Nükleer santralinde ortaya çıkan 5 milyar dolarlık ek maliyet tartışmalarına "Bizi ilgilendirmez" diyerek son noktayı koydu. Bakan Yıldız, özel şirketlerin Gazprom ile anlaşma yapamaması halinde B ve C planlarını hazırladıklarını da kaydetti.

Aksa Grubu'nun Göynük'te yapacağı 270 megavatlık akışkan yataklı termik santralinin temel atma törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldız, özetle şunları söyledi:

##tgvideo##

1 YILDA 7 BİN MEGAVATLIK İHALE YAPACAĞIZ
"Yerli kaynakların harekete geçirilmesi ithal doğalgazın payını düşürecek. Harekete geçirilecek 17 bin megawattlık yerli kömür kaynaklarımız var. Çevre endişesi taşıyacak yatırım yapmak doğru değil. Çevreye karşı duyarlıyız. Yerli kömüre rağbetin fazla olduğunu söyleyeyim. 4-5 yıllık yatırım sürecinde yatırımcının ayrı finansman bağlamasına gerek kalmayacak. 2023'e kadar 17-18 bin megavatlık yerli kömürden enerji üretmeyi hedefliyoruz. Bunun maliyeti yaklaşık 25-26 milyar dolar olacak. 1 yılda 6-7 bin megavatlık santral ihalesi yapacağız. Blok olarak almak isteyenler var. Çin ve batılı firmalarla yerlilerle rekabeti bozmadan yapmak istiyoruz. 11.5 milyar ton tespit edilen rezervimiz var. Yatırımcıların ihalelere katılmasını tavsiye ediyoruz."

RUSYA'YA BAĞIMLILIK AZALACAK
Nükleerden elde edilecek elektrikle Türkiye'nin Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığının azalacağını kaydeden Bakan Yıldız,"İki nükleer santral 7.2 milyar dolarlık gaz ithalatını önleyecek. Cari açığın azalmasına katkı sağlayacak. Yarım milyar metreküplük gazın ithalini de bu linyit kömür santraliyle azaltacağız" dedi.

SAMSUN-CEYHAN GÜNDEMDE OLMAYACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya'ya gideceklerini söyleyen Yıldız, gündemlerinde Samsun-Ceyhan hattının olmayacağını ifade etti. 7-8 aydır Rusya ile müzakerelerde durgunluk dönemi yaşandığını kaydeden Yıldız, " Fizibilitenin petrol tedarik edecek şirketler tarafından anlaşılıyor olması lazım. Bu netleşmeden Samsun-Ceyhan durgunluk sürecinde olacak. Çarşamba günü kontratların daha çabuk yapılmasıyla ilgili konu başlıkları gündeme gelebilir. Gazla ilgili risk görmüyorum." diye konuştu.

BATI HATTI İÇİN B VE C PLANI HAZIR
Bakan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Her zaman bir B planımız var. Biz Botaş eliyle kontratın devamını doğru bulmuyoruz. İthalatla ilgili tedbirleri de alıyoruz. Rusya ile yaptığımız işlerde 2012 yılı sonunda alacak-verecek kalmayacak. Geriye dönük tüm kamburları atmış olacağız. Kasım aylarında piyasalarda tedirginlik oluşturulur. Tedirginlik rahatlığa dönüştü. Bu sene için de B ve C planlarımız hazır. Sıkıntı öngörmüyoruz. Bizim amacımız doğalgazda özel sektörün payını arttırmaktır. Şimdiki durumu tersine çevirmeyi önemsiyoruz.

1.1 MİLYARLIK DAVA SÜRÜYOR
Parasını düzenli ödeyen dürüst vatandaş varken kaçağa tolerans göstermemiz söz konusu değil. Para öderlerse hırsız muamelesi görmezler. Hırsız muamelesi yapmak da doğru değil. Hırsızlık yaparak içeride yatan kişinin bu yanına kar kalacak değil. Yaklaşık 600 milyon liralık kaçakta para tahsil ettik. Yargıda devam eden 227 bin vatandaşın davası sürüyor. Paralarını öderlerse yaftalanmazlar. Bizde paramızı tahsil etmiş oluruz. Davası süren vatandaşların ödeyeceği para 1.1 milyar lira civarında. Kimsenin içeri girmesini istemeyiz.

ELEKTRİKTE HİÇBİR SIKINTI YOK
Sıcaklar nedeniyle elektrik çekişinde geçtiğimiz gün rekor yaşandı. Sıkıntımız yok. Hatta 2 bin megawatt arz fazlamız var. Elektrik tüketim rakamları büyümeden daha fazla. Sayın Başbakan'ın da dediği gibi İsraf etmeden enerji tasarrufu içinde kullanmaya gayret etmeliyiz."

AKSA GÖYNÜK TERMİK SANTRALİ
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'ndan (TKİ) rödavans karşılığı işletiği kömür madenini kullanacak olan Aksa Enerji, santral için 580 milyon lira harcayacak. Yılda 1 milyon 800 bin ton kömürü santralde kullanmayı planlayan şirket, buna karşılık yıllık 2 milyar 25 milyon kWh elektrik üretmeyi hedefliyor. Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, bölgedeki kömürün 2 bin 400 kaloriye sahip olduğunu belirterek, yatırımı hayata geçirmek için 6 yıldır çalıştıklarını söyledi.
Bundan sonraki süreçte, HES ve rüzgar yatırımlarının yanında kömür yatırımlarına da devam edeceklerini bildiren Kazancı, "Yerli ve yenilenebilir kaynaklardan yararlanılması Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması oldukça önemli" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...