Hüseyin Hilmi Işık Efendi yad edildi

90 yıllık ömrü boyunca ehl-i sünneti yaymak için çabaladı. Gecesini gündüzüne katıp kaleme aldığı eserler halen yayılmaya devam ediyor.
Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye adlı eseriyle tanınan büyük İslâm âlimi Hüseyin Hilmi Işık, Esenler'de düzenlenen bir programla yâd edildi. Programa Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İhlas Holding çalışanları ve çok sayıda seveni katıldı. İlahiyatçı-Yazar Osman Ünlü, Hüseyin Hilmi Efendi'nin tahsiline başladığı dönemlerde mekteplerde dine yönelik ciddi baskıların uygulandığını belirterek özetle şunları anlattı:
"Askeri Lisede okurken, mukaddesatına saldıranları görünce, hayal kırıklığına uğradı. Birkaç sene önce, beraber oruç tuttuğu, namaz kıldığı arkadaşları iftiralara aldanarak, ibadetten vazgeçtiler. Namaz kılan oruç tutan tek o kalmıştı. 1929 senesi Kadir Gecesinde yatağından fırladı, bahçeye çıktı, Haliç'in ışıklı dalgaları, sanki ona; 'Üzülme, sen haklısın' diyordu. Hıçkırarak ağladı, 'Beni, din düşmanlarına aldanmaktan koru!' diye yalvardı.
Allahü teâlâ, halis duasını kabul buyurup, ilim deryası Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri, önce rüyada, sonra camide karşısına çıktı ve onu kendine çekti. O günden sonra Abdülhakîm Arvasi hazretlerinin dizinin dibinden ayrılmadı. Her fırsatta evine gidiyor, ondan dersler alıyordu. Abdülhakîm efendi ona önce Türkçe kitaplar, birkaç ay sonra, Arabî ve Farisî kitaplar okuttu. 1929 yılından 1943 yılına kadar 14 sene bu büyük zattan ilim ve feyz aldı. Eczacılık fakültesinden mezun olduktan sonra yine hocasının emriyle Kimya Yüksek Mühendisliğini okumaya başladı. Sınıflarının daima birincisi olmuştu, hiç ikincilik yüzü görmedi.
Hüseyin Hilmi Işık, ilim güneşi Abdülhakim Efendinin 1943 senesindeki vefatlarından sonra, oğulları Kadıköy Müftüsü, Seyyid Ahmed Mekki Efendinin halka-i tedrisine kabul buyuruldu. 1953'te icazet-i mutlaka ile mezun oldu.
1947'de Bursa Askeri Lisesi'nde kimya muallimi, sonra öğretim müdürü oldu. Kuleli ve Erzincan askeri liselerinde uzun seneler kimya dersi okuttu. Hayatı boyunca insanlarla iyi geçinmeyi, güzel ahlak sahibi olmayı tavsiye etti. Fitne çıkarmaktan her zaman çok sakındı ve sevenlerine de bu hususta hep ikazda bulundu. Güler yüzlü olmayı, güzel ve temiz giyinmeyi tavsiye etti. Politikaya asla karışmadı, siyaset adamları ile görüşmekten hep kaçındı. Yetiştirdiği binlerce öğrencisi ülkeye hep faydalı hizmetlerde bulundu.
Dine zararı olmayan şeylere üzülmezdi. Çocukların yaramazlıklarını tabii görürdü. Ama onlara dinlerini öğretmekte gevşek davranılmasını hoş görmezdi. Şahsi malı, serveti yoktu. Nesi varsa, kitaplara ve kitapların dünyaya yayılmasına harcadı. Hakiki bir tevazuya sahipti. Kendisini asla başkalarından üstün görmez, sevenlerine; 'Benim günahım hepinizden çoktur, çünkü ben hepinizden daha yaşlıyım' derdi. Evinin alışverişini bizzat yapar, odununu ve kömürünü kendi alır, fatura ve vergilerini kendisi öderdi. Hüseyin Hilmi Işık, aynı zamanda çok kudretli bir şair ve tarihçi idi. 90 yıllık hayatının sonuna kadar, hafıza ve zekâsından hiçbir şey kaybetmedi. 75 yaşından sonra namaz vakitlerine dair yazılmış birçok kitabı inceleyip Seâdet-i Ebediyye ve başka eserlerine ilâve etti."
Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da, cemiyetin gerçek kahramanlarının gönül sultanları olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Hüseyin Hilmi Işık Efendinin üç sözü beni çok etkiledi; 'Namaza mani olan işte hayır yoktur.', 'En büyük keramet istikamet üzere olmaktır.' ve 'Ehl-i Sünnet o kimsedir ki, bir yerde bir saat kalsa, orada hayırlı bir iz bırakır.' Bunları kendine şiar edinenler, kısacası mayası sağlam toplumlar kendilerini muhafaza edebilir."
En büyük yardımcısı Enver Ağabeydi...
Hüseyin Hilmi Işık Efendi'nin "Seâdet-i Ebediyye" kitabının ilk baskısını 1956'da neşrettiğini belirten Osman Ünlü, "Ömrü, hocası Abdülhakim Arvasi Hazretlerinden öğrendikleri bilgilerin senet ve delillerini araştırmakla geçti. 1966 senesinde İstanbul'da Işık Kitabevi'ni, sonra da Hakikat Kitabevi'ni açtı. Eserlerini dünyanın her tarafına yaydı. Tabii derseniz ki 'Bunlar nasıl finanse ediliyor?'; Allah, Hilmi Efendi'ye Enver Ören gibi bir damat nasip etti. Enver Abi şirketler kurmak suretiyle kitapları finanse etti, böylelikle dünyanın her tarafına bu kitaplar halen gitmektedir" diye konuştu.
