Yeniçerilere baklava Saray'da 40 kap yemek

Yeniçerilere baklava Saray'da 40 kap yemek

RAMAZAN 2015 Haberleri

Şölen havasında ramazanın gelişini kutlayan Osmanlı'da bugün devam ettirilmeye çalışılanların yanı sıra birçok ramazan geleneği yer alıyordu.

Sinem Erciyas ANKARA
Ramazan ayının bereketi ve coşkusu bütün İslam aleminde yaşanmaya devam ediyor. Geçmişten günümüz sofralarına taşınan birçok gelenek Osmanlı'dan yadigar olarak devam ettirilmeye çalışılıyor. Ramazan ile birlikte saraydan sokağa şölen havasının hakim olduğu Osmanlı'daki geleneklerden bazıları ise şu şekilde:
40 KAPTAN FAZLA ET
Sarayda ramazan gelmeden hummalı çalışmaları başlardı. Mescitler gül suları ile yıkanır, sokaklarda temizlik hizmetleri iki katına çıkarılırdı. Ramazanın ilk günü hilalinin görülmesiyle belirlenir sofralarda yenilecek yemekler için önceden hazırlıklar yapılırdı. İftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında çeşit çeşit lezzetlerin yer aldığı "iftariyelik" ve ramazan pidesiyle oruç açılır, ardından çorba servis edilirdi. Padişah sofrasında mutlaka 40 kaptan fazla et ve sebze yemeği bulunurdu. Yemek arkasından, günümüzdede sıklıkla tercih edilen Güllaç tatlısı gelirdi. nbsp;
DİŞ KİRASI
Misafirperverlik konusunda oldukça cömert olan Osmanlı Sarayına ramazan ayı boyunca iftara davetsiz olarak gelinebilirdi. Hususi davetlerin de yapıldığı Sarayda ilk 15 gün boyunca Padişah, ayan ve mebusan reisleriyle birlikte vükelayı iftara davet ederdi. Bu sofraların en büyük hediyesi 'Diş Kirası'ydı. Kahveler içilirken nbsp;Enderun Efendisi gümüş tepside bu hediyeleri davetlilere sunardı.
ASKERE BAKLAVA ALAYI
Ramazanda askere de alaka gösterilirdi. 18. asırda başlayan "Baklava Alayı Geleneği" gereği padişah askere iltifat olarak Saraydan Yeniçeri Ocağına baklava gönderirdi. nbsp;
Yeniçerilere baklava Saray'da 40 kap yemek

HIRKA-İ ŞERİF ZİYARETİ
Ramazan geleneklerinin en önemlilerinden biri de Osmanlı Sultanlarının Peygamber efendimizin emaneti Hırka-i Şerif'i ziyaretiydi. Bu ziyaretin ardından aşçılar Sultan yemeklerini pişirmek için yarışırdı. İkram edilen soğanlı yumurtalardan en fazla beğenilenin aşçısı ramazan ayı boyunca Sultan yemeklerini pişirmeye hak kazanırdı.
HALK'A TEMBİHNAME
Halkın ramazan ayının önemine dair dikkat etmesi gerekenler tembihnameler'' varaka-i mahsusa'' adıyla yayınlanan yazılarla ilan edilirdi. Beş vakit namazın camilerde cemaatle kılınması, mazareti olmayanların dışında herkesin oruç tutması, vazifeli insanlar hariç herkesin teravih namazında bulunması tembihnamelerin muhtevasını oluşturuyordu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...